Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya'da tüketici fiyatları, ucuz petrole ve mobil telefon ücretlerinin Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) fiyatları yükseltme kampanyasını tehdit etmesine rağmen Ocak'ta hafif yükseldi.

Taze gıda hariç tüketici fiyatları yüzde 0.8 yükselerek beklentilere paralel çıktı ve Aralık'ta endeksin geldiği 0.7'lik seviyenin de üzerine çıktı. Ancak endeks hala Japonya Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefinin yarısının bile altında kalmayı sürdürüyor. Buna bağlı olarak, Japonya Merkez Bankası, olumsuz yan etkileri oldukça artan parasal teşviği sürdürmek zorunda kalıyor.

Ucuzlayan petrol, düşük mobil telefon ücretleri ve hükümetin küçük çocuklara bedava eğitime ilişkin adımı enflasyonun bu yıl sıfırın altına inmesine neden olabilir.

Tokyo'da Dai-ichi Life Research Institute baş ekonomisti Yoshiki Shinke, "Çekirdek TÜFE'nin birkaç ay daha bu seviyelerde kalacağını ve ardından açık bir şekilde düşmeye başlayacağını düşünüyorum," dedi ve "Bu küçük çaplı yükselişi mevcut enflasyonda bir güçlenme işareti olarak algılamamalıyız" şeklinde görüş bildirdi.