Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL


Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV-Star TV ortak canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Erdoğan, "Hedef, yıl sonuna kadar bu 2,5 milyonluk istihdamı; bütün oda, Borsa, bunlarla beraber, dayanışma içerisinde yapmak. Biz iktidar olarak üzerimize düşenleri yapacağız. Burada işsizlik fonundan yapılması gereken destekler var vesaire gibi bütün bunlarla beraber, bu işi inşallah çözmüş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Yeni askerlik sistemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni askerlik sisteminin ne zaman yasalaşacağı ve hali hazırda silah altına alınanların etkilenip etkilenmeyeceğinin sorulması üzerine ise şunları kaydetti:

"Bu konuyla ilgili olarak, benim arzum da Savunma Bakanımızın da arzusu, şu seçim öncesi bu işi, kanunu çıkarmaktı. Yoğunluklar sebebiyle ve çalışmalarda bazı pürüzler sebebiyle onu yetiştiremedik. Bundan sonra tabii bir de Savunma Bakanımızın bu konuyla ilgili çalışmaları çok etraflıca, o da bunu anlatacak ve seçim sonrasında da bunu inşallah Meclis tekrar açıldığında kanunlaştırarak, yani ilk işlerimizden birisidir diyebileceğim inşallah kanun bu olacaktır."
"Vatandaşımızı bu konuda ezdirmeyeceğiz"

Buna ilişkin Isparta'ya gittiğinde, burada üreticinin elindeki 400 bin ton elmaya ilişkin yaşananları örnek gösteren Erdoğan, bu konuda müdahalenin yapılarak, oradaki üreticilerin de beklemediği bir fiyatla dünden itibaren bu elmanın peyderpey çekilmeye başladığını anlattı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu bir şeyi gösteriyor; bir, biz üreticinin karşısında değiliz, tam aksine üreticinin yanındayız bu hamleyle. İki, tüketicinin yanındayız, ona da uygun ve ucuz fiyatta bu ürünü getirdiğimiz için. Burada kaybeden kim? Aracılar, simsarlar. Aracı, simsar, bunlar da kalksınlar şu anda bizim yaptığımızı yapsınlar, biz zaten durmayız, çekiliriz. Çünkü bizim işimiz o değil. Biz, hiçbir zaman da vatandaşımızı bu konuda ezdirmeyeceğiz, ezdirmeyiz. Her şey düzeldi, 31 Mart itibarıyla bu iş bitti, bittiyse bizim işimiz de biter, biz asıl işimize döneriz ama bitmezse biz bu işi hem ürün bazında hem de TESK ve TESKOMB'la da bunları görüştük, 'biz varız' dediler. Gerekirse onlarla bu işi konuşuruz, bu sefer daha geniş 81 vilayete bu işi yaymak suretiyle bu adımı atarız. Çünkü biz halkımızı, vatandaşımızı ezdirmeyeceğiz, fırsatçılara derslerini verene, milletin ekmeğiyle oynayanlara hadlerini bildirene kadar da tanzim satış uygulamasını sürdüreceğiz."

"Teröristlere ve teröre de bölgeyi kurban etmemek istiyoruz"

Türkiye'nin, Suriye'nin toprak bütünlüğünde hassas olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Terör koridoru bizim için güvenli bölge olarak özellikle ifade ettiğimiz yer, bu konuda hassasız. Biz, bize tehdit oluşturacak bir bölgeyi birilerine emanet edemeyiz, orada biz olacağız." açıklamasını yaptı.

"Suriye halkı bize güvendiği için aşiretler sürekli 'Münbiç' çağrısı yapıyor"

Erdoğan, "O terör koridoru üzerinde ne kadar hassassak, Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda da o kadar hassasız. Bu konuda halkı bize çok güvendiği içindir ki aşiretler sürekli olarak 'Münbiç' çağrısı yapıyor. 'Türk askerini buraya bekliyoruz, biz sadece onlara güveniyoruz, onu bekliyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her zaman söylediği "Bir gece ansızın gelebiliriz." sözünü anımsatarak, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Münbiç ile ilgili burası yüzde 90 itibarıyla Arapların ama terör örgütünü maalesef Obama oraya yerleştirdi ve daha sonra Trump geldi, Sayın Trump ile de bunları konuştuk. Sayın Trump da Obama'nın oradaki tavırlarından rahatsız olduğunu bizzat bize açıkladı. Şimdi ise durum farklı, şimdi de bir an önce Münbiç yol haritasının neticelenmesi lazım. Bir harita açıklamışlardı daha önce biliyorsunuz, 90 gün. Bu 90 gün bitti, ikinci 90 gün bitti, üçüncü 90 gün bitti, şimdi ne oldu, oradaki aşiretler bize sürekli olarak 'gelin' diye davet yapıyorlar, bize güveniyorlar. Biz de bu noktada hazırlıklıyız. Biliyorsunuz, bütün bölgede hazırlıklarımızı yaptık ve Haziran 2018'de Amerika ile mutabık kaldığımız o Münbiç yol haritasının amacı belli. Şu anda bütün hedefimiz, PYD, YPG terör örgütleri, Münbiç'ten tamamen çıkarılacak. Bunların elinde bulunan silahlar da bize verilen söz var çünkü Amerika tarafından toplanacak. Bu silahlar onların elinde bırakılırsa bu neye döner biliyor musunuz? Aynı Saddam dönemindeki Irak olayına döner. O zaman da aynı şeyler söyleniyordu, 'Bunların seri numaraları bizde var ve biz bu silahları toplayacağız' diyorlardı. Daha sonra bütün silahlar ne yazık ki orada PKK'nın elinden çıktı. Aynı duruma burada düşülmemesi gerekir."

Kushner'ın Ankara ziyareti

Kushner'ın Ankara ziyaretine dair Erdoğan, "Şu anda görüşme, Sayın Trump'ın da bana ifade ettiği şekliyle ağırlıklı olarak ekonomi ve bölge sorunları. Bizden de böyle bir talep söz konusu oldu. Çad Cumhurbaşkanı da gelecek, kanaat önderleriyle toplantı var. Belki bir ara ben de kabul ederim. Bir görüşme Hazine Maliye Bakanımızla o arada yapma durumumuz olabilir." dedi.

- "Buradan geri adım zaten söz konusu değildir"

Rusya'dan alınacak S400 hava savunma sistemine, ABD'nin nasıl ikna edileceğine yönelik bir soruyu ise Erdoğan, şöyle yanıtladı:

"Burada teknik anlaşmazlıklar söz konusu. Bizim, Sayın Obama döneminde Patriotlarla ilgili olarak satın alma talebimiz vardı. Maalesef buna, olumlu bir cevap verilmedi. Kongre, olumsuz bu işe döndü. Biz olumsuz bir yaklaşımın olduğu bu süreçten sonra göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Çaremize baktık. Bunlar savunma sistemi, taarruz değil. Savunma sistemi olarak S400 konusunda Sayın Putin ile bunu konuştuk. Sayın Putin'den gerek kredi gerek teknik konularda gerek ortak üretim gerek süre konusunda. Bu, Türkiye'nin güvenliği için şart. Sayın Putin de bu konuda bize çok olumlu yaklaştı. O günün şartlarında, kredi ve faiz oranları itibarıyla bize güzel bir imkan sundu. Bu güzel imkanlar bize sunulduktan sonra biz kalkıp da 'Hayır, bunu almayacağız mı?' diyelim.

Yunanistan, S300'ü almış. Bulgaristan'da var. Yanılmıyorsam Slovakya olacak, onlarda da var. Bu üç ülkede oluyor, burada sesiniz çıkmıyor. Kalkıyorsunuz, Türkiye ile ilgili böyle bir şey olunca bu, bir adım atıyorsunuz. Kaldı ki biz, buna rağmen Patriotlar konusunda, tamam eğer siz de bize bu iyi şartları sağlarsanız biz buna da varız. Biz de alternatifli çalışmak durumundayız. Bize yapılan ciddi bir haksızlık var. Bize bu haksızlığı yapanlar, 'Gelin şimdi anlaşalım ama S400'ü bırakın' diyorlar. Kusura bakmayın, biz bu anlaşmaları yaptık, bitti bu iş. Bu, savunma ihtiyacımızdır. Bunun anlaşmalarını bitirdiğimiz gibi buradan geri adım zaten söz konusu değildir."

Bu yanlış yaklaşımın bir an önce giderilmesi temennisinde bulunan Erdoğan, "Aramızdaki şey sadece sözde olan bazı yaklaşım tarzıdır. Ama bizim, S400 olayında geri adımımız kesinlikle artık söz konusu değildir." dedi.

"Sayın Lavrov'un tespiti yanlış bir tespittir"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 'Suriye'deki Kürt güçler' açıklaması ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Lavrov'un tespiti yanlış bir tespittir. Bunu kendisine de müteaddit defalar söylediğimiz halde bunu söylemesi yanlış olmuştur." dedi.

AP raporu

AP raporu ile ilgili Erdoğan, "Bir defa şunu çok açık, net söyleyeyim Avrupa Parlamentosu'nun bu raporlarının, aldığı bu kararların hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur." şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği'nin bir çekim merkezi olma şansını yitirdiğini söyleyen Erdoğan, AB ile müzakere süreci ile ilgili de "Bu bizi nereye götürebilir? Kendi yolumuzu artık çizmeye götürebilir. Bunların ağzının kokusunu dinlemeye mecbur değiliz." ifadelerini kullandı.

"Avrupa Birliği iki yüzlülüğün tarihini yazmıştır"

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ilgili son rapor taslağına ilişkin Erdoğan, "Bir defa şunu çok açık, net söyleyeyim Avrupa Parlamentosu'nun bu raporlarının, aldığı bu kararların hiçbir kıymetiharbiyesi yoktur. Bunlar kendileri çalıp, kendileri oynuyorlar." yorumunu yaptı.

"Avrupa Birliği iki yüzlülüğün tarihini yazmıştır." diyen Erdoğan, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde idamın yasak olduğunu, ancak Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin davetine icabetle beraber poz verdiklerini, o hafta içerisinde Mısır'da 9 gencin idam edildiğini belirtti.

Sisi'nin, 42 Mısırlıyı idam ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Sen nasıl oluyor da Avrupa Birliği olarak idama hem hoş bakmayacaksın, 'idam yasak' diyeceksin, ondan sonra da gidip 42 Mısırlıyı idam eden böyle bir adamla aynı karede poz vereceksin. Türkiye'de bazı kişiler, cezaevine atıldığı anda bu Avrupa Birliği kıyamet koparan değil mi? Zaman zaman PKK terör örgütünün temsilcilerini, Avrupa Parlamentosu'nun salonlarında onların posterlerini asanlar bunlar değil mi? Bunlar dürüst değil." ifadesini kullandı.

AA