Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak AB - Türkiye Yüksek Düzeyi Ekonomik Diyalog toplantısı sonrası konuştu.

Bakan Türkiye - AB ticaret hacminin 2018 sonu itibariyle 165 milyar dolara yaklaştığını belirtti. Toplantıların çok verimli geçtiğini belirten Bakan "iş dünyasının farklı kesimlerinin de bulunduğu toplantıda birçok önemli konuyu ele aldık. AB ile ekonomik işbirliğinin ne kadar önem arz ettiğinin, eskisinden çok daha hassas ve dikkatlice geliştirilmesi gerekliliğinin altını çizdik " dedi.

Albayrak Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi konularının da ele alındığını kaydetti.

"ENFLASYONUN HEDEFLEDİĞİMİZ DÜZEYDE GİTTİĞİ YÖNÜNDE SİNYAL ALIYORUZ"

Bakan "enflasyonun hedeflediğimiz yönde gittiğine dair net sinyaller alıyoruz." dedi. Albayrak bütçe disiplini, cari açık ve fiyat istikrarında 6 ayda ciddi yol katettiklerini ifade etti. Bakan şu ifadeleri kullandı; "2019 yılı için hedef enflasyonu 15,9 açıklamıştık. Bu noktada baktığımızda ocak ayı ve şubat ayı sahadan aldığımız hem para hem mali politikalar ışında hedeflediğimiz düzeyde gittiği yönünde çok net sinyaller alıyoruz. Ekonomide algı konusu çok önemli. Reel olmayan bir kırılganlıkla karşı karşıya kalmıştık.

Cari denge geçtiğimiz mayıs itibari ile yüzde 6'nın üzerinde yüzde 7-8 lik bir gayri safi milli hasıla oranı beklenirken uygulanan sahadaki diplomasi etkisiyle yılsonu hedeflerinin bile altında muhtemelen 4'ün altında gerçekleşecek. Enflasyon malumunuz zor bir dönem, özellikle ikinci çeyrekten sonraki sürecin baz etkisiyle birlikte üzerinde bir performansla bu yılın enflasyonunu oluşturacağımızı düşünüyorum. Yabancı yatırımda 13 milyar doları geçtik. "

"TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ GÜNLÜK İLİŞKİLER DEĞİL"

Gerek vize serbestisi gerek ortak değerler konusu hassas mevzular. Türkiye AB ilişkileri günlük ilişkiler değil. Yüzyıllardır süre gelen bir ilişki. Hep birlikte dost kardeş ve komşuluk içerisinde en önemli motivasyonumuz olmalı. Taahhütlerin onurlandırılması çok önemli bir konu. Karşılıklı taahhütlerimizi onurlandırdıkça ilişkiler daha iyi bir noktaya gelecek. Türkiye bölgenin tek demokrasi ülkesi. Demokrasisini her geçen gün güçlendirdiği bir ülke. Hele de 15 Temmuz'dan sonra. Karşılıklı empati çok önemli. "

"REFORMLAR UMUT VAAT EDİYOR"

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ise "Türkiye'ye Avrupa ülkesi gözüyle bakıyoruz ve yapılan ekonomik reformlar umut vaat ediyor" dedi. Katainen "Türkiye bütün vize serbetliği kriterlerini yerine getirmiş olduğu anda Türkiye AB arasında herkes vizesiz rahatça seyahat edebilecek. Türkiye şimdiye kadar 72 kriterden 68'ini tamamladı sadece 1-2 tanesini yerine getirmesi lazım. 3 yıldan daha kısa bir sürede tamamlanacağını düşünüyorum. Gümrük birliğinin güncellenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.