Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Garanti'nin projesiyle "öğretmenin sınırı" genişledi

Garanti'nin projesiyle "öğretmenin sınırı" genişledi

Milli Eğitim Bakanlığı ve Garanti Bankası ortaklığında başlatılan "Öğretmenin sınırı yok" projesinde yaklaşık 18 bin kişiye ulaşıldı

Giriş: 23 Kasım 2010, Salı 11:57
Güncelleme: 23 Kasım 2010, Salı 11:57

Garanti Bankası'nın Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokolle Haziran 2009'da başlattığı ''Öğretmenin Sınırı Yok'' projesinde şimdiye kadar 50 ilde 589 okulda 17 bin 536 öğretmen, okul yöneticisi ve müfettişe hizmet içi eğitim verildi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin daha demokrat, daha çağdaş olması ve daha sağlıklı yapıya ulaşması için en önemli meslek grubunun öğretmenler olduğuna inandıklarını vurgulayarak, toplumda araştıran, sorgulayan bireyler olmasının yolunun öğretmenlerden geçtiğini söyledi.

Özen, öğretmenlerden övgüyle bahsederek, gelecek nesiller açısından öğretmenlerden daha önemli bir başka meslek grubu olmadığını savundu.

Bankanın 15 milyon lira kaynak ayırarak hayata geçirdiği proje kapsamında 5 yılda 100 bin öğretmen, okul yöneticisi ve müfettişin gönüllü ve ücretsiz olarak yüz yüze hizmet içi eğitim almasının hedeflendiğini belirten Özen, şimdiye kadar 50 ilde 589 okulda 17 bin 536 öğretmen, okul yöneticisi ve müfettişe eğitim verildiğini, bu sene sonuna kadar 20 bine ulaşmayı planladıklarını açıkladı.

Projeye katılmak için şu anda 20 binden fazla öğretmen ve yöneticinin beklediğinin altını çizen Özen, projeyi sürdürebilir ve kurumsal kılmak için Öğretmen Akademisi Vakfı'nı kurduklarını, çalışmaların kendisinin de Başkanlığını yaptığı Vakıf çatısı altında devam ettiğini belirtti.

''5 YIL, İLK MOTİVASYON İÇİN KOYDUĞUMUZ KISA VADELİ HEDEF''

Bugüne kadar eğitim alanında gerçekleştirilen projelerin çoğunun okul veya öğrenciye yönelik olduğuna dikkati çeken Özen, şöyle devam etti:

''Biz burada bu boşluğu tespit ettik. Yok denecek kadar az bir efor öğretmen kesimine gitmiş. Bu tespiti yaptıktan sonra 'Öğretmenin Sınırı Yok' projesini hayata geçirmeye karar verdik. Biz, kalitenin artırılması alanında bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Burada öğretmen en önemli unsur. Bu, bizi cezbetti. Fikir aklımıza gelince heyecanlandık ve çok hızlı şekilde projeyi hayata geçirdik. 5 yıl, ilk motivasyon için koyduğumuz kısa vadeli bir hedef. 5 yılda 100 bin hedefinden sonra da devam etmesini istiyoruz. Zaten bunun için vakıf kurduk.''

Vakıf aracılığıyla her türlü bağışlara açık olduklarını dile getiren Özen, ''yerel bazda da buna başladık. Garanti Bankası bu işin kurucusu, ama sahibi değil. Bundan dolayı ne kadar çok destek alırsak başımızın üstünde yeri var'' diye konuştu.

Özen, şu anda 13 tam zamanlı eğitmen ve 185 kısmi zamanlı eğitmen ile projeyi yürüttüklerini kaydetti.

"NİTEL VE NİCEL ARAŞTIRMA YAPIYORUZ"

Öğretmen Akademisi Vakfı Genel Müdürü Kayhan Karlı da eğitmen profilinde, ekip çalışmasına yatkın, 21. yüzyılda çağdaş bir kurumun, işletmenin kendisine iyi bir çalışan aradığı zaman çizdiği profili çizmeye çalıştıklarını söyledi.

Dolayısıyla eğitimi verenlerde işbirliğini öğrenen, takım çalışmasına yatkın, yaşam boyu öğrenmeye inanan ve en az 8 yıllık sınıf öğretmenliği deneyimi olan öğretmenleri tercih ettiklerini belirten Karlı, bir nevi meslektaşın meslektaştan öğrendiği bir modeli kurgulamaya çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye'de ilköğretimde 430 bin civarında öğretmen bulunduğunun altını çizen Karlı, 15 milyon liralık kaynakla proje sayesinde bu öğretmenlerin hemen hemen dörtte birine ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.

Eğitim sonrasında öğretmenlerden çok ilginç geri bildirimler aldıklarına işaret eden Karlı, "biz eğitimler sonrasında akademik ölçüm, nitel ve nicel araştırma yapıyoruz, etkilerini ölçüyoruz'' şeklinde konuştu.