Ergün: Büyük ülke gibi davranmak gerekli
-
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, SAN-TEZ programına bugüne kadar 760 başvuru alındığını, 317'sinin desteklemeye değer bulunduğunu, 41'inin de sonuçlandığını söyledi
Bakan Ergün, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından üniversite-sanayi işbirliğini desteklemek amacıyla uygulamaya konulan San-Tez Programı kapsamında ortaya çıkan projelerin ve teknolojik ürünlerin tanıtımı amacıyla Bilkent Otel'de düzenlenen toplantıya katıldı.
Nihat Ergün, yürüttükleri Ar-Ge ve yenilikçiliğe yönelik destek programlarının, 2007 yılında San-Tez Programının devreye alınmasıyla yeni bir boyut kazandığını söyledi.
Bu programla, sanayicilerin teknolojik ürüne yönelik olarak üniversitelerle yürüttükleri projelerini desteklemeye başladıklarını anlatan Ergün, programın özellikle KOBİ'lerin Ar-Ge ve teknoloji kültürü kazanmalarını ve teknolojik ürüne yönelik sorunlarını üniversitelerle işbirliği yaparak çözüme ulaştırmalarını sağladığını ifade etti.
Programın, üniversitelerde ticarileşebilir ürüne yönelik çalışma yürüten akademisyenlerin, bu çalışmalarını katma değere dönüştürmelerine de zemin hazırladığını dile getiren Ergün, San-Tez programının, dünya standartlarında da övgüye layık görüldüğünü, Avrupa Komisyonu'nun 2008 yılında yayınladığı ulusal inovasyon sistemi ve inovasyon politikalarıyla ilgili raporda, bu programın Türkiye'deki ''en iyi uygulama örneği'' olarak yer aldığını belirtti.
Programın başladığı 2007 yılından bu yana, 760 proje başvurusu aldıklarını ve bu projelerden 317'sinin desteklenmeye uygun bulunduğunu belirten Ergün, 41 projenin de sonuçlandırıldığını duyurdu.
Desteklenen projelerin, 49 ayrı üniversitede, 38 ayrı ilde, 28 farklı sektörde ve 34 farklı teknoloji alanında yürütüldüğüne dikkati çeken Ergün, bu 317 adet projenin bedelinin 110 milyon liraya ulaştığını, Bakanlığın bu projelere 2010 yılı Aralık ayına kadar 33 milyon lira destek ödemesi yapmış olacağını söyledi.
Bakan Ergün, bazı projelere ilişkin bilgi verirken de şöyle konuştu:
''2007 yılında başlayan bir proje ile engelli vatandaşlarımızın merdiven çıkmasını kolaylaştıracak ve her platforma adapte edilebilecek bir sistem geliştirildi.
Bir başka San-tez projesiyle üretilecek olan elektronik kontrollü diz eklem protezi, dizlerinden ortopedik rahatsızlık yaşayanların yaşam standardını yükseltecek.
Yine tıp sektörünü ilgilendiren bir proje ile Kalp Krizinin ve Kalp Yetmezliğinin Hızlı Tespiti için Tanı Kiti geliştirilecek. Bu kit, ülkemizde son yıllarda gittikçe artan kalp hastalıklarının daha önceden tanımlanmasını ve kişiye zarar vermeden kontrol altına alınmasını sağlayacak.
2007 yılında başlayan bir başka projemizle, tarım sektörü ve çevre koruması için çok önemli olan güneş enerjili akıllı damlama sulama sistemi geliştirildi.
Yıllardır üç tarafımızın denizlerle çevrili olduğunu dillendirdik; ancak denizlerimizden yeterince yararlanamadık.
2008 yılında başlayan Denizden Elektrik Enerjisi Üretimi projesi, yenilenebilir enerji gibi önemli bir konuda atılım yapmamızı sağlayacak.''
BMW İLE TİCARİ BAĞLANTI
2008 yılında başlayan bir başka projeyle de çamaşır makinelerinde daha az deterjan kullanarak hijyenik yıkama yapan yöntemler geliştirileceğini anlatan Bakan Ergün, bu projeyle çamaşırlarda kalan deterjanların kanserojen etkisinin azalacağını, doğaya da daha temiz atık su verilmesinin temin edileceğini söyledi.
Otomotiv sektöründe yeni nesil çevre dostu araçlara geçiş döneminin yaşandığına dikkati çeken ve bakanlık olarak bu konuya büyük önem verdiklerini belirten Ergün, ''2010 yılında başlayan bir proje ile üretilecek olan Hafif ve Çevreci Yerli Tasarım Dört Kapılı Otomobil, ülkemizin markasını taşıyacak belki de ilk elektrikli otomobilimiz olacak'' diye konuştu.
Bir diğer projeyle de elektrikli araçlar için lityum-iyon batarya geliştirileceği bilgisini veren Ergün, Anadolu Üniversitesi ile BORTEK Bor Teknolojileri Limited Şirketi'nin ortak yürüttüğü proje sonucunda da yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlayan motor yağı katkısı üretildiğini belirtti.
Kocaeli Üniversitesi ile Teklas Kauçuk A.Ş işbirliğiyle tamamlanan projeyle, yüksek performanslı yeni nesil fren hortumu ve test makinesi geliştirildiğini ifade eden Sanayi Bakanı, bu ürünün BMW firmasının Ağustos 2008 yılında yürürlüğe soktuğu ve son derece yüksek performans talep ettiği Fren Hortumu teknik şartnamesinin gereklerini yerine getirdiğini ifade etti.
Ergün, bu proje sonucunda BMW firması ile 30 milyon dolar tutarında ticari bağlantı yapıldığını belirtti ve ''Bakanlık olarak tüm projeye 33 milyon TL kaynak aktarırken sadece 1 projeden elde edilen katma değer 30 milyon dolara ulaştı'' dedi.
Bütün bu örneklerin San-Tez Programı'nın, bilginin ürüne dönüşmesi, ürünün ticarileşmesi ve ekonomik zenginliğe dönüşmesi için son derece önemli bir rol oynadığını ortaya koyduğunu ifade eden Ergün, ''Lafla peynir gemisi yürümüyor, büyük ülkeyiz demekle, büyük ülke olunmuyor. Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu iddia ediyorsak, büyük bir ülke olmanın gereklerine göre hareket etmek zorundayız. Bugünün dünyasında bu gereklerin başında bilgi ve teknoloji üretmek, Ar-Ge ve inovasyona önem vermek ve küresel rekabet gücümüzü artırmak geliyor. San-Tez, bu gereklerin hayata geçirilmesi açısından son derece önemli bir programdır'' diye konuştu.
Türkiye'nin dünyanın sadece en büyük ekonomilerinden biri olmaya değil, en gelişmiş ülkelerinden biri olmaya da aday bulunduğunu dile getiren Ergün, sanayiciler üretim yapılarını küresel rekabete daha uygun hale getirdikçe, Türkiye'nin çok daha güçlü bir ekonomi haline geleceğini, bu nedenle gelişmiş ülkelerin özelliklerini ve tecrübelerini çok iyi analiz etmek ve evrensel nitelik taşıyan özellikleri, ülkenin bünyesine uygun bir biçimde uygulamak gerektiğini söyledi.
Japonya ve Hollanda gibi ülkelerin, çok sınırlı kaynaklara ve birçok olumsuz şartlara rağmen, maksimum zenginlik üretebildiklerine dikkati çeken Ergün, Türkiye'nin sadece teknolojiyi kullanmakla yetinemeyeceğini, teknolojiyi üreten bir ülke haline gelmesi gerektiğini kaydetti. Ergün, sanayinin kendi teknolojisini üretmesinin, firmalar için bir tercih değil zorunluluk haline geldiğine de işaret etti.
Son yıllarda, sanayinin teknoloji kapasitesini artırmak için son derece önemli programları uygulamaya başladıklarını da ifade eden Ergün, 2008 yılında, Ar-Ge desteklerini daha etkin bir şekilde uygulamak için Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun çıkardıklarını, böylece 50 tam zaman eşdeğer ve üzeri Ar-Ge personeli çalıştıran işletmelere önemli teşvik ve muafiyetler sağladıklarını hatırlattı.
Ergün, kurulu teknopark sayısının 39'a ulaştığını, bunların 26 tanesinde Ar-Ge ve teknoloji üretimine başlandığını söyledi.
Teknogirişim Sermayesi Desteği ile de nitelikli gençlerin teknoloji odaklı iş fikirlerini hayata geçirmeleri için her yıl 100 gence, karşılıksız 100 bin lira verdiklerini ve teknoparklarda yer tahsis ettiklerini de anlatan Bakan Ergün, destek sağlayacakları teknogirişimci sayısını 300'e çıkarmayı planladıklarını sözlerine ekledi.