UİB kanalıyla ihracat 16,7 milyar doları aştı
Uludağ İhracatçılar Birliği (UİB) Koordinatör Başkanı Şankaya, UİB kanalıyla yapılan 11 aylık ihracatın 16 milyar 729 milyon dolara ulaştığını söyledi
BURSA (A.A) - 01.12.2010 - Üyelerinin büyük bölümünü otomotiv ve tekstil firmalarının oluşturduğu Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla yapılan 11 aylık ihracatın 16 milyar 729 milyon dolara ulaştığı bildirildi.
UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, yazılı açıklamasında, UİB kanalıyla ocak-kasım döneminde gerçekleştirilen ihracatın yüzde 8 oranında artarak 16 Milyar 729 milyon doları bulduğunu belirtti.
Kasım ayında ise ihracatta yüzde 10'luk kayıp olduğuna dikkati çeken Şankaya, ''Kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 10'luk düşüşle 1 milyar 368 milyon dolara geriledi. Kurban bayramı tatili bu düşüşte etkili oldu. Yalnızca 3 günlük iş gücü kaybı 222 milyon dolarlık bir değere denk geliyor. Yine de bunun arkasına sığınmak istemiyoruz'' dedi.
Şankaya, Avrupa ülkeleri gibi geleneksel pazarların dışına çıkarak ihracat artışını yakaladıklarını ifade ederek, İsrail, İran, Cezayir ve Mısır gibi yeni pazarlarda önemli düzeyde artışlar kaydedildiğini, sorunlara rağmen 2010 yılında 19 milyar dolar ihracat seviyesine ulaşacaklarına inandığını vurguladı.
Aşırı değerlenmiş TL ve yüksek faiz oranlarının yalnızca ihracata değil, ülkede yapılacak yatırımlara da köstek olduğuna değinen Şankaya, ''Böyle olmasa bizim de ihracatımız 20 milyar doları aşabilecekti'' dedi.
Şankaya, düşük kur ve sıcak para politikalarının sürdürülmesi halinde ithalatın daha da artacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''2010 Ocak-Eylül döneminde cari işlemler açığı geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 233 oranında artarak 32,5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. 2010 Ocak-Ekim dönemi dış ticaret açığına baktığımızda ise 55 milyar doların üzerinde bir rakam görmekteyiz. Geçen yıl ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 79 iken, bu yılın ekim ayında bu oran yüzde 63,4'e gerilemiştir.
Mevcut politikaların sürdürülmesi halinde ithalat daha da artacak, ihracat ise eksi seviyelere gelecektir, bu aşikardır. Ülkemizde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 55'in altına düştüğünde devalüasyonlar yaşanmıştır. Bu günlerin tekrar yaşanmaması için önlemlerin yürürlüğe konması gerekmektedir. 2009'un 'kriz yılı'' olduğunu anımsarsak, dönemsel ihracat artışlarının dahi ne denli düşük seviyelerde olduğunu daha iyi kavrayabiliriz. Kalıcı çözümler üretilmediği takdirde gerek ihracat gerekse de sanayimiz yavaş yavaş eriyecektir.''
Öte yandan, UİB'in ihracatında en büyük paya sahip olan Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliğinin (OİB), kasım ayı ihracatı da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13'lük düşüşle, 1 milyar 164 milyon dolara geriledi.
OİB, 11 aylık dönemde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 14 milyar 189 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.