Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Özince: Bankacılık sektörü olarak beklentimiz makro ve mikro reformların tamamlanması

Özince: Bankacılık sektörü olarak beklentimiz makro ve mikro reformların tamamlanması

  • TBB Başkanı Özince, sektör olarak beklentilerinin kredi notunun mutlaka A seviyesine yükseltecek makro ve mikro reformların tamamlanması olduğunu söyledi

Giriş: 08 Aralık 2010, Çarşamba 15:01
Güncelleme: 08 Aralık 2010, Çarşamba 15:01

İSTANBUL (A.A) - 08.12.2010 - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince, ''Türk bankacısı olarak kendi ülkenizdeki kamu bankalarını özelleştirmeye çalışırken başka ülkelerin devlet bankalarıyla mı rekabet edeceğiz? Doğrusunu isterseniz şaşkın vaziyetteyim'' dedi.

Active Academy'in düzenlediği 8. Uluslararası Finans Zirvesi'nin açılışında konuşan Özince, küresel krizin ilk yansımalarını gördüklerinden bu yana 3 yıl geçtiğini, ancak krizin yarattığı sorunların aşılmasını sağlayacak yol haritasına henüz sahip olunmadığını, bu konuda zamanın hala temennilerle geçtiğini, krizin aşılmasıyla ilgili yol haritasının da biraz zihin haritalarını değiştirerek mümkün olabileceğini, krizin ilk aşamasında ertelenen bazı sorunların büyüyerek yeniden gündeme geldiğini anlattı.

Özince, dünya büyümesini, gelişmekte olan ülkelerin sürükleyeceğini ifade ederek, ''Bu iyi bir şey. Bunu ülkemiz açısından çok önemsiyorum. Çünkü ben kendimi bildim bileli biz gelişmekte olan ülkeyiz. İnşallah biz de, gelirimiz artıyor, gelişmişlere doğru yaklaşırız'' şeklinde konuştu.

Bu gelişmeyi sürdürmek için dünya genelinde tasarruf oranının yüzde 23 olduğunu, bu oranın gelişmiş ülkelerde yüzde 18, gelişmekte olanlarda ise yüzde 33 olduğunu belirten Özince, gelişmiş ülkelerin tasarruf etmek istemediğini ya da edemediğini, tasarruf eğiliminin gelişmekte olan ülkelerde daha fazla olduğunu gördüklerini kaydetti.

Bugün kamu borcunun gelişmekte olan ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde bir problem olduğunu vurgulayan Özince, Türkiye'deki bankacılık krizine değinirken, ''Türkiye'de yaşanan bankacılık krizi sonrasında biz bankacılar hortumcu olmadığımızı kaç yıl uğraşarak, en güzeli de böyle bir bunalımda yeniden test ederek gösterdik, doğru ve düzgün bankacılık nasıl yapılır'' dedi.

Özince, dünyanın önde gelen gelişmiş ülkelerinde kamu kesimi açıklarının milli gelirleri aştığını, birçok gelişmiş ülkede bankacılık sektörünün çok uzun süredir devlet güvencesinde olduğunu, bugün Avrupa'nın önde gelen 40 bankasının yarıya yakınının devlet bankası haline geldiğini anlattı.

-''2001 KRİZİNDE ÜYELERİMİZİN YARISINI KAYBETTİK''-

Ersin Özince, ''Bankalar Birliği olarak 2001 krizinde üyelerimizin yarısını kaybettik. 80 civarında üyesi olan birliktik. 40'ını bir şekilde kapattık. Belki hem daha fazla hastalığın yayılmasını önledik hem de geleceğin potansiyelinden güçlülerin daha uygun pay almasını ve geleceğe de daha uygun destek vermesini sağladık'' diye konuştu.

Merkez bankaları politikaları sonucunda bu ülkelerde faiz oranlarının düşük düzeyde olduğuna ve daha uzun süre düşük düzeyde kalmasının beklendiğine işaret eden Özince, ''Gelişmiş ülkelere olan risk algısı yüksek kalmaya devam ediyor. Sokaktaki vatandaşın bunu anlamasının imkanı yok. Çünkü uluslararası olarak hala gerçek olarak verilen kredi notları bunu göstermiyor. Bu da bir normal herhalde? Bunlar hep eski normaller mi olacak, acaba yeni normaller mi?'' diye sordu.

Finansal krizde uluslararası destek aldıklarını, sektör olarak uluslararası desteğin alınmasını savunanlardan olduklarını ifade eden Özince, şöyle devam etti:

''Hafif, yumuşak stres testleriyle atlatmadık. Bizde sermayeyi koyamıyorsanız bankayı kapatacaksınız. Sermayeyi de dünyanın neresinde varsa, oradan alacaksınız politikası... Doğrusu, normali de bu. Normal yine nerede? Yani Türk bankacısı olarak kendi ülkenizdeki kamu bankalarını özelleştirmeye çalışırken başka ülkelerin devlet bankalarıyla mı rekabet edeceğiz? Ben doğrusunu isterseniz şaşkın vaziyetteyim.''

Özince, bankacılık sektörü olarak beklentilerinin; finansal sektörün büyümesini, derinleşmesini, aracılık maliyetlerinin ucuzlanmasını, şirketlerin borçlanma kabiliyetlerinin iyileşmesini, kamu kesimi borçlanma ihtiyacının daha da düşük düzeylerde kalmasını, buna karşın enerji, ulaşım ve haberleşme alanlarında altyapı yatırımlarının da daha özel odaklı sürdürülmesini, kredi notunun mutlaka A seviyesine yükselmesini sağlayacak makro ve mikro reformların bir an önce tamamlanması olduğunu söyledi.

-EL-İDRİSİ'NİN DÜNYA HARİTASI-

Ersin Özince, Arap coğrafyacı El-İdrisi'ye ait tarihi dünya haritasını göstererek, ''Harita, anlaşılması biraz zor. El-İdrisi bunu ters çizmiş ya da biz ters bakıyoruz. Bu dünyayı El-İdrisi gibi görürseniz en azından bu perspektiften, gelişmekte olan ülkeler üste çıkıyor. Zihin haritalarını mutlaka değiştirmek lazım. Her olaya böyle bakmak durumundayız'' dedi.

''İstanbul Finans Merkezi''nin 2007'de ana konuları olduğunu hatırlatan Özince, ''O günden bu yana en azından 3 yıl kaybettik. Bankalar Birliğinin çalışması 2005 yılında bitmişti, 5 yıl kaybettik. Güçlü olmamızla övünmemizin hiçbir anlamı yok. Krizde çok iyi dayandık. Peki ne yapıyoruz? Artı yeni rakiplerimiz ne yapıyor? Mutlaka Türkiye'yi rekabet gücünde yükseltebilecek politikalar izlemeliyiz. İstanbul finans merkezi düşüncesinin de bir hayal olmadığını, devletimiz dahil kabul ettiğimize göre, bu işi daha süratle, takvimle gerçekleştirmeliyiz'' şeklinde konuştu.

-''BÜTÜN İŞTİRAKLERİMİZDE ORTAK OLARAK BORSAYA AÇILMA POLİTİKALARINI DESTEKLİYORUZ''-

İş Bankası Genel Müdürü Özince, zirve sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, prensip olarak bütün iştiraklerinde ortak olarak Borsaya açılma politikalarını desteklediklerini ifade ederek, Avea'daki hisselerini şu anda satma ile ilgili bir düşüncelerinin bulunmadığını söyledi.

Yakın coğrafyada genişlemeyi arzu ettiklerini dile getiren Özince, ''Bunu da fırsatçı bir yaklaşımla yapıyoruz. Rusya ile ilgili süreç zaten sonlanmak üzere. Ocak ayı içinde biteceği kanaatindeyim. Bitmezse her türlü şeyi deneriz. Gerekirse başka alternatifler ararız. Bitmesiyle ilgili kaygı duyulacak bir şey yok. Farz edin ki bu teşebbüsümüz başarılı olmadı, derhal başka teşebbüs yaparız. Oraya girmeye kararlıyız. Bu olmazsa, başka olur'' dedi.

İran'a ilişkin bir soru üzerine de Özince, Türk bankacılık sektörünün herhangi bir sabıkasının olmadığını, devletten Bankalar Birliğine gelen bir uyarı bulunmadığını bildirdi.