Türkiye OECD'nin vergi trendinin dışında hareket ediyor
-
OECD'nin Vergi Kurulu'nun açıkladığı rapora göre, sanayileşmiş ülkelerin vergilerden aldıkları kazanç, 1990'ların başından bu yana en düşük seviyesine geriledi
Ekonomik krizin devlet gelirlerine etkisi sanılandan daha fazla oldu.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD'nin Vergi Politikaları ve Yönetimi Direktörü Jeffrey Owens, devletin gelir kalemlerinin neredeyse 1965'lerden bu yana en düşük seviyelere işaret ettiğini ifade etti.
Rapora göre, 2007-2009 aralığında vergilerin GSMH'ya oranının (vergi yükü), İspanya, İzlanda ve Şili'de yüzde 5'i aşan seviyelerde geriledi. Yunanistan, İrlanda, Yeni Zelanda ve ABD'nin vergi yükü ise yüzde 3-4 oranında düştü.
OECD, vergi geliri/GSYH oranının 2007'de yüzde 35.4'e düştüğünü belirterek, geçtiğimiz sene içinse bu oranın yüzde 33.7 seviyesinde beklendiğini belirtti.
Vergiler, otomatik düzenleyiciler olarak tasarlanması sebebiyşe, ekonomik durgunluklarda da düşmesi beklenir. Aynı zamanda birçok ülke, resesyonun etkilerini yumuşatmak amacıyla vergi kesintilerine de gitti.
2007-2008 aralığındaki vergi yükündeki azalmanın yarısı, kurumsal vergilerdeki kesintilerden kaynaklanıyor.
Vergi/GSYH oranı, OECD ülkelerinin neredeyse yarısında 2 yıl üst üste düşüş kaydederken; Kanada, Fransa, İzlanda, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç ve İngiltere'de 3 yıl üst üste geriledi.
TÜRKİYE, TRENDİ BOZANLAR ARASINDA
Ancak bu düşüş trendine uymayan 3 ülke bulunuyor. Lüksemburg ve İsviçre'yle beraber bu grupta yer alan 3. ülke ise Türkiye. Lüksemburg'ta vergi yükü yüzde 35.5'ten yüzde 37.5'e çıkarken, 2008-2009 yılları arasında İsviçre'de ise yüzde 29.1'den yüzde 30.3'e yükseldi.
Owens, Financial Times'a yaptığı açıklamada, ülkelerin bu trendi ne kadar sürede tersine çevireceğinin henüz belirsiz olduğunu, ekonomik toparlanmaların hızına göre değişeceğini kaydetti.
OECD'nin tamamında 1965-2008 yılları arasında vergi yükü ortalaması yüzde 25.5'ten yüzde 34.8'e yükseldi. Ortalamanın içinde ise vergi yükleri oldukça dalgalı seyrediyor. Meksika'da vergi/GSYH oranı yüzde 21'ken, Danimarka için bu oran yüzde 48.2.