Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Babacan: İşsizlikteki düşüşün devam edeceğini öngörüyoruz

Babacan: İşsizlikteki düşüşün devam edeceğini öngörüyoruz

  • Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, işsizlikteki düşüşün mütevazi de olsa süreceğini söyledi

Giriş: 19 Ocak 2011, Çarşamba 16:23
Güncelleme: 19 Ocak 2011, Çarşamba 16:23

ANKARA (A.A) - 19.01.2011 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin 2010 yılını gerçekten güzel bir tabloyla kapattıklarını belirterek, merkezi hükümet bütçesindeki performansa benzer bir performansı toplam kamunun bütçe hesabında da beklediklerini bildirdi.

Babacan, katıldığı bir televizyon programında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Türkiye'nin 2010 yılını gerçekten güzel bir tabloyla kapattığını, büyümenin Avrupa'daki en hızlı büyüme oranı olacağını belirten Babacan, büyüme oranının 31 Mart'ta açıklanacağını kaydetti.

Enflasyonun da hedefin bir miktar altında kaldığını belirten Babacan, ''Hem yüksek, hedefin oldukça üzerinde bir büyüme, hem de enflasyonda hedefin biraz altında kalmak... Yüzde 6,4'le kapattık. Bu gerçekten çok çok önemli bir gelişme'' dedi.

Büyümenin istihdam da sağlayan bir büyüme olduğuna işaret eden Babacan, ''Geçtiğimiz yılla bu yıl arası, en son Ekim ayı verileri var elimizde. Türkiye'de toplam çalışanlarımızın sayısı 22 milyon 19 binden 22 milyon 972 bine çıkmış, istihdam 953 bin, 1 milyona yakın artmış'' diye konuştu.

Sonuçlar itibariyle gerçekten sevindirici bir noktada bulunulduğunu, işsizlik oranının yüzde 11,2'ye düştüğünü, mevsimsellikten arındırılmış rakamın yüzde 11,6 olduğunu anlatan Babacan, genç işsizlik oranlarında da ciddi düşüşler yaşandığını söyledi. Babacan, ''Şu anda AB ile mukayese ettiğimizde genç işsizlerin en hızlı düştüğü ülke Türkiye'' dedi.

Ali Babacan, Türkiye'nin hem kendi geçmişi ile hem de bulunduğu Avrupa bölgesindeki ülkelerle mukayese edildiğinde ''çok çok iyi bir noktada'' olduğunu belirtti.

Bütçe sonuçlarına değinen Babacan, açıklanan merkezi hükümet bütçesinin hedefledikleri açığın yaklaşık 3-4 milyar lira kadar altında olduğunu söyledi. Babacan, ''Bütçe açığımız milli gelirin yüzde 4'ü değil, yüzde 3,6'sı oldu'' dedi.

Maliye Bakanlığı'nın sadece merkezi hükümetin bütçesini açıkladığını, bunun içerisine KİT'leri, belediyeleri, fonları katıp toplam kamunun ayrı bir bütçe hesabını açıkladıklarını, bunun Mart ayı sonunu bulduğunu anlatan Babacan, ''Orada da hedeflerimizden daha iyi bir sonuç bekliyoruz. Merkezi hükümet bütçesindeki performansa benzer bir performansı biz öbür tarafta bekliyoruz'' diye konuştu.

Faiz dışı fazlaya baktıklarında 2003 yılındaki rakamla bugünler mukayese edildiğinde farklı bir noktada olduklarının altını çizen Babacan, ''2002'de bütçe açığımız milli gelirimizin yüzde 12,7'siydi. Şu anda İspanya'nın, Yunanistan'ın kriz yaşayan ülkelerin açığından daha çoktu bizim açığımız. Öyle bir bütçe devraldık. Ama bakın 2011 yılı bütçemizde toplam kamuda yüzde 0,3'lük bir faiz dışı fazla hedefliyoruz'' dedi.

Babacan, OVP'de de bunun her yıl artacağını ilan ettiklerini, 2013'te milli gelirin yüzde 1'i kadar bir faiz dışı fazla öngördüklerini ifade etti.

2011 merkezi hükümet bütçesi açığını yüzde 2,8 olarak hedeflediklerini, dünyanın pek çok ülkesinde bu rakamların gıpta ile bakılacak rakamlar olduğunu belirten Babacan, Kore'de Kasım ayında yapılan son G-20 Zirvesi'nde OECD Genel Sekreteri'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ''Burada 20 heyet var. Bir tek sizlerin yüzü gülüyor. Büyüme oranınızdan yarımşar, birer puan buradaki liderlerin bazılarına dağıtsanız herkesin yüzünü güldüreceksiniz aslında'' diye bir espri yaptığını aktardı.

Sonuçların 2010 için gayet iyi olduğunu, 2011 için de programlarının yüzde 4,5'luk büyüme öngördüğünü, enflasyon hedefinin yüzde 5,5 olduğunu anlatan Babacan, ''İşsizlikte bu yıl düşüşün mütevazı olsa da devam edeceğini öngörüyoruz'' dedi.

Bütün bu öngörülerin Avrupa'da, ABD'de ne olup biteceğine de bağlı olduğuna işaret eden Babacan, 2011'de dünya ekonomisindeki büyüme hızının 2010'a göre biraz daha yavaşlamasının beklendiğini, yüzde 4,8 gibi bir tahmin olduğunu kaydetti.

-''AMERİKA BİR ÇIKMAZA DOĞRU GİDİYOR''-

2011 yılının çok büyük riskleri de içinde barındıracak bir yıl olduğuna işaret eden Babacan, ABD'de borç stokunun hızla artmaya devam ettiğini, bunun ne zaman nasıl durdurulacağı konusunda plan, program olmadığını söyledi. Borç stoku hızla artarken büyüme hızının çok yüksek olmadığını, işsizliğin de düşmediğini ifade eden Babacan, ''Amerika gerçekten bir çıkmaza doğru gidiyor'' dedi.

Karşılıksız çok yüksek miktarda dolar basıldığını, bütçe açıklarını, bankaların zararlarını dolar basarak kapattıklarını belirten Babacan, bu kadar yüksek miktarda karşılıksız para basılmasının doların önümüzdeki dönemde değerinin oldukça zikzaklı seyretmesine neden olacağını anlattı.

ABD'de kongre ile yönetim arasında ciddi düşünce farklılığı bulunduğunu belirten Babacan, demokrat yönetimin istediğini özellikle yasa gerektiren durumlarda geçirip geçiremeyeceği konusunda problemler olduğunu söyledi. Kongrenin borçlanma limitini artırmayacaklarını söylediğini, yönetimin açıkladığı projelerin harcama gerektiren projeler olduğunu anlatan Babacan, kendi aralarında anlaşıp bunu çözmeleri gerektiğini belirtti. Babacan, ''Aksi halde Amerikan hazinesinin devlet kağıtlarını, taahhütlerini ödememesi, yerine getirememesi gibi bir durum... Bu dünyanın görmüş olduğu en büyük felaket olur. Bütün sistem ona kurulu. Dünyadaki ekonomik ve finansal sistem devletlere olan güven üzerine kurulu. Bütün varsayım; devletlerin taahhüdünü gününde ve tam olarak yerine getirmesi'' diye konuştu.

-G-20'DE ALINAN ''YANLIŞ KARAR''-

Babacan, Yunanistan devlet kağıtlarının çoğunun Fransız ve Alman bankalarının elinde olduğunu, bugün Yunanistan ''borcumu ödemiyorum'' dese birkaç büyük Alman ve birkaç büyük Fransız bankasının yarın kapılarını açamayabileceğini, bütün sistemin ona dayalı olduğunu kaydetti.

Babacan, geçen yıl son AB zirvesinde çok yanlış bir karar alındığını, ''hayretler içerisinde izlediklerini'' belirterek, ''İnşallah ondan geri dönerler diyoruz. Dediler ki, '2013'ten sonra bu devlet kağıtlarını satın alanlar da masrafın bir kısmını, maliyeti üstlenmeli'. Bu şu demek, 'bugün, bu ülkelerin kamu kağıtlarını, hazine kağıtlarını satın alıyorsunuz ama o kağıtların yarın bir kısmı ödenebilir, bir kısmı ödenemez haberiniz olsun diye şimdiden, bunu bir zirve kararı olarak ilan ettiler'' diye konuştu.

Babacan, bunun ilelebet Avrupa'yı istikrarsız bir bölge haline getirebilecek çok yanlış bir karar olduğunu vurguladı.

-''EKONOMİYE CAN SUYU TABİRİ, ÇOK TEHLİKELİ BİR TABİR''-

2008-2009 yıllarında pek çok Avrupalı liderin krize karşı tedbir açıkladığını, ''daha çok para harcayacağız'' dediklerini, bütçe açığının büyümesi konusuna ''sonra bakacaklarını'' söylediklerini anlatan Babacan, ''Biz de bir tabir vardır, 'ekonomiye can suyu' diye bir tabir. Çok tehlikeli bir tabirdir. Bunu bir verelim de ondan sonrasına bakarız. Borcunuz zaten yüksekse kamuya daha fazla para harcatarak ekonomik büyüme elde etmeniz mümkün değil'' diye konuştu.

Türkiye'de 2009'da yılında, bunların tam tersine bir program açıkladıklarını kaydeden Babacan, ''(Kamu açıklarımızı basamak basamak düşüreceğiz, böylece kamu borç stoku Türkiye'de bir problem olmayacak) dedik. İstisnasız bir şekilde de uyguladık. 2009'u bitirdik. Hedeflediğimizden çok daha iyi bir sonuçla. Aşağı yukarı yüzde 6,5'lik bütçe açığı görmüştük, yüzde 5,5'la bitirdik 2009'u. 2010'u (merkezi hükümet açısından) yüzde 4 demiştik, yüzde 3,6 ile bitirdik'' dedi.

Gelecek 1-2 yıl içinde pek çok ülkede seçim olduğunu, herkesin ''hele bir seçim gelsin diye'' beklediğini kaydeden Babacan, ''İş dünyası, piyasalar, böyle durumlarda 'hele seçim gelsin, ondan sonra bakalım' demez eğer risk gördüyse anında ataklar başlar'' dedi.

Babacan, hiçbir ülkenin kendine fazla güvenmemesi gerektiğini söyledi.