Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BRÜKSEL (A.A) - 31.01.2011 - AB Dışişleri Bakanları, Tunus'un devrik lideri Zeynelabidin Bin Ali'nin mal varlığını dondurdu.

Brüksel'de toplanan AB Dışişleri Bakanlarının aldıkları kararda, "Tunus makamlarına da danışılarak devlet fonlarının zimmete geçirilmesinden sorumlu bireyler hakkında kısıtlayıcı önlemlerin alındığı" belirtildi.

AB'nin, Merkez Bankası'ndan çaldığı 1 buçuk ton altınla Dubai'ye kaçan Bin Eli'nin eşi Leyla Trabelsi'nin mal varlığını da dondurduğu ifade edildi.

"Tunus halkının cesareti ve kararlılığına" saygı duyan AB, istikrarlı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına ve temel özgürlüklere tam saygılı demokratik çoğulculuk çabalarının hayata geçirilmesi noktasında Tunus halkıyla tam dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

AB'nin Mısır kararlarında ise "Mısır halkının meşru demokratik özlem ve şikayetlerinin tanındığı ve bunların dikkatlice dinlenerek acilen, somut ve kararlı önlemlerle çözümlenmesi" talep edildi.

Mısır halkının gitmesini istediği, 30 yıldır ülkesini dikta rejimiyle yöneten Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in geleceği hakkında fikir beyan etmeyen AB, barışçıl gösterilerde gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını, medya ve internete erişimin güvence altına alınmasını istedi.

AB kararlarında, Mısır'da "demokratik normlara ve sivil topluma riayet eden tüm siyasi güçlerle ciddi ve açık diyalogla barışçıl ve yapıcı çıkış yolu aranması" çağrısı yapıldı.

Kararlarda, Mısır makamlarından, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve temel özgürlüklere tam saygılı demokratik reformlar sürecini başlatacak geniş tabanlı bir hükümetle, serbest ve adil seçimlerin yolunun açılması talep edildi.