Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Artan gıda ve petrol fiyatlarının enflasyona karşı önlem amacıyla altına olan talebi artıracağına dair spekülasyonla spot altın tırmanarak 2009'dan beri en büyük aylık kayıbından geriledi. Mısır'daki ayaklanmalar da metal fiyatlarının yükselişini destekledi.

Külçe altının onsu Seul'de 1,336.55 dolardan işlem görmeden önce yüzde 0.4 kadar yükselişle 1,337.90 dolar oldu. Küresel ekonominin iyileşmekte olduğuna dair göstergelerle fiyat Ocak ayında yüzde 6.2 düşüşle 2009 yılının Aralık ayından beri en büyük aylık kaybını yaşamıştı. Nisan vadeli kontrat ise New York'ta ufak değişiklikle 1,336.20 dolar oldu.

Küresel anlamda enflasyonun yükselmekte olduğunu belirten Sydney'deki Investec Bank'in trading müdürü Darren Heathcote, "Altın, her zaman enflasyondan korunma konusunda önemli bir varlık olarak görülür. Bu nedenle enflasyondan bahsedince, bazı alımlar olması da mümkün" diye konuştu.

Dün açıklanan veriye göre Euro Bölgesi'nde enflasyon, Ocak ayında birçok ekonomistin tahminini aşarak yüzde 2.4 ile zirve yaptı.

Bugün açıklanan verilere göre, Güney Kore'de enflasyon Ocak ayında yüzde 4.1 olarak merkez bankasının yüzde 4 olan sınırını aştı. Hükümetin açıklamasına göre, petrol ve gıda fiyatlarının artması ve Çin'de enflasyonun yükselmesiyle ilk çeyrekte tüketici fiyatlarının "yüksek" seyretmesi bekleniyor.

New York'ta petrol, 2 yıldan fazla sürenin en yüksek seviyesinden işlem gördü. Mısır'daki ayaklanmaların üretimi aksatacağına dair endişelerle Brent tipi ham petrolün varili 100 doları aştı. Geçtiğimiz yıl Mısır fiyatları yüzde 83 tırmanırken, buğday ise yüzde 76 yükseldi.