Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ekonomik büyümenin yavaşladığına dair işaretlerle trader'ların kontratlarını satması sonucu petrol, New York'ta 2 günlük rallisinden geriledi. Brent tipi ham petrolün varili, ikinci günde 100 doların üzerinden işlem gördü.

Mısır'daki ayaklanmanın Süveyş Kanalı gibi petrol güzergâhlarını bloke edeceği endişesiyle petrol düne göre iki gün artarak yüzde 7.7 yükselmişti. Çin'in PMI endeksinin Ocak ayında yavaşladığını gösteren veriler sonrasında vadeliler, kayıplarının bir kısmını geri aldı. Bloomberg'in verilerine göre, ABD petrol stokları üçüncü haftada yükseldi.

Tokyo'daki Newedge'de emtia satış müdürü olan Ken Hasegawa, birçok kişinin petrol fiyatlarının uzun süre bu seviyede kalacağını düşünmediğini söyledi.

Mart vadeli kontratın varili, Nymex elektronik işlemlerde 37 sent veya yüzde 0.4 düşerek 91.82 dolar oldu. Fiyatlar, dün 92.19 dolara çıkarak 3 Ekim 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı. Vadeliler, Ocak ayında yüzde 0.9 artarken, geçtiğimiz yıl ise yüzde 24 yükseldi.

Mart vadeli Brent tipi ham petrolün varili ise Londra'daki ICE Futures Europe'da 73 sent veya yüzde 0.7 düşüşle 100.28 dolar oldu.

Çin'de Aralık'ta 53.9 olan imalat PMI endeksi Ocak ayında 52.9 seviyesine indi. Bu, Bloomberg'in 11 ekonomistle yaptığı 53.5 olan medyan tahmininden daha düşük bir seviye.