Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türk Lirası’nın en önemli karşı kuru olan Dolara karşı performansı önemli bir dönemece gelmiş durumda. Dolar/TL kuru Kasım ayında başlayan yükselişin kısa vadede sürüp sürmeyeceği ve yılın geri kalanında geleceği seviye merak konusu.

Kasım ayında 1.40 seviyesinin altında başlayan hareket, 1.62 seviyesini de geçerek yaklaşık % 15’e ulaşmış durumda. Teknik tarafta 1.62 üstündeki hareket hayli dikkat çekici olabilir. Daha önce birçok kez bu seviyeden gerek DTHler’in bozulmasıyla gerekse de risk iştahının devreye girmesiyle çözülen parite her seferinde aşağı gelmiş ve TL’nin değerlenmesiyle hareket son bulmuştu.

TCMB’nin uygulamaya devam ettiği sıkılaştırma politikası sonrasında kısa vadeli bir belirsizlik dönemine giren Döviz piyasasının gelen net mesajlarla ve Banka’nın yeni alacağı kararlarla bir miktar sakinleşmesi bekleniyor. Diğer yandan global ekonomideki toparlanmaya bağlı olarak gelişen ülkelerde başlayan faiz artırma politikasına karşın Banka’nın uyguladığı faiz indirme politikası da yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor.

Temel tarafta bu veriler takip edilirken, teknik tarafta ise grafikte görülen mor kanal özellikle dikkat çekici. Geçen yılın başından bu yana başlayan yüseliş eğilimini yansıtan bu yol 4 aylık bir kesintiye uğramasına rağmen tekrar devreye girmiş durumda. Merak edilen, daha önce her seferinde 1.62’den gevşeyen paritenin bu kez de aynı hareketi yapıp yapamayacağı.

Parite üstüne tahmin yapan 16 yabancı kurumun her çeyrek sonu için ve yıl sonuna ilişkin tahminleri ise Bloomberg terminalinden aldığımız şekliyle aşağıdaki gibi. Grafikten de görülebileceği üzere TL’nin bundan sonraki süreçte kuvvetlenmesi bekleniyor ve yılı 1.47-1.48 seviyelerinde  kapatacağı tahmin ediliyor

Bloomberg HT Araştırma Bölümü