Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar, cuma günkü yüksek tansiyonun ardından normal seyrine döndü. ABD'de enerji şirketlerine gelen alımlarla beraber endeksler Mısır'a ilişkin korkularını yenmeyi başarırken, Asya'da olumlu gelen kar rakamlarının etkisiyle iyimserlik sınırlı da olsa korundu.

Avrupa açılışında gelen Deutsche Bank ve BP bilançoları piyasalarda fiyatlanıyor. Tüm bu faktörlerin etkisiyle Dolar/TL 1.62 üstünden dönüşünü gerçekleştirdi ve 1.60'ın altına inerek 1.59 seviyesini test etti.

Vadeli işlemlerde olumlu hava, spot piyasanın açılmasıyla sürdü. Faiz ve Borsada alımlar sürüyor. İMKB 100 endeksi 63,859 puanla yukarı doğru yönlü hareket izledi.

Dün açıklanan verilere göre, Çin'de imalat PMI endeksi Ocak ayında 52.9 seviyesine indi. Hong Kong'ta HSBC Döviz Stratejisi Müdürü olan Richard Yetsenga, Çin'deki enflasyon endişesiyle ilgili olarak Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu. 2011'in ilk yarısında ülkede enflasyonun devam etmesini beklediklerini belirten Yetsenga, "Enflasyonun yaklaşık yüzde 5 oranında olmasını bekliyoruz ancak daha sonra makul bir düşüş bekliyoruz" dedi.  

"TCMB ilginç politika rejimi izliyor"

Türk lirasının dolara karşı değerini yitirmesiyle ilgili olarak ise Yetsenga, "Türkiye'nin şu anda ilginç politika rejimi var. Enflasyon artıyor. Bu da Türkiye'nin kısa vadede mücadele edeceğini gösteriyor" diye konuştu. Yetsenga, enflasyonla doğru mücadele edildiğinde daha güçlü para birimleri görüleceğini de sözlerine ekledi.

Günün devamında yurt içi ve yurt dışı piyasalarda Avrupa ve ABD'den gelecek veriler takip edilecek.