Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

TBMM (A.A) - 01.02.2011 - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendi arasında uzlaşı sağlayamayan ülkelerin aydınlık bir geleceğe de ulaşamayacağını ifade ederek, Mısır yönetimine, ''Mısır'ın huzuru, güvenliği, istikrarı adına önce siz adım atın. Halkı tatmin edecek adımlar atın'' diye seslendi.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın başında yurt içinde ve yurt dışında yaptığı ziyaretlere değinerek, değerlendirmelerde bulundu.

Son günlerde bazı ülkelerde yaşanan olaylara değinen Erdoğan, AK Parti'nin her zaman hak ve özgürlüklerden yana olduğunu, dünyanın hiçbir yerinde zulme karşı sessiz kalmalarının mümkün olmadığını söyledi. Her zaman ileri demokrasiden yana olduklarını anlatan Erdoğan, ''AK Parti'nin rotasını her zaman millet çizmiştir. Bundan sonra da millet çizecektir'' diye konuştu.

Erdoğan'ın, Mısır ve bölgedeki bazı ülkelerde yaşanan olaylarla ilgili sözlerinden bazı başlıklar şöyle:

''-Türkiye bölgesinde, barışın istikrarın olduğu kadar demokrasinin, evrensel hukukun hak ve özgürlüklerin hakim olabilmesi için güçlü bir irade ortaya koymaktadır.

-Biz, kendimiz için istediğimizi diğer kardeşlerimiz için de isteyen bir anlayışın temsilcisiyiz.

-Biz, kardeş halkların, komşu ülkelerin istikrarsızlık yaşamaması için, kardeş kavgasına sürüklenmemesi için bugüne kadar elimizden gelen çabayı sarf ettik.

-İçindeki sorunları çözemeyen, iç karışıklıklardan kurtulamayan, kendi arasında uzlaşı sağlayamayan ülkeler aydınlık bir geleceğe de ulaşamazlar.

-Halkın haykırışına, son derece insani taleplerine kulak verin. Halktan gelen değişim arzusunu hiç tereddüt etmeden karşılayın.

-Açık söylüyorum; istismarcıların, kirli odakların, Mısır üzerine karanlık senaryoları olan kesimlerin inisiyatif almasına fırsat vermeden; Mısır'ın huzuru, güvenliği, istikrarı adına önce siz adım atın. Halkı tatmin edecek adımlar atın.

-Bugünün dünyasında özgürlükler artık ertelenemez, göz ardı edilemez. Aylarca süren seçimlerin adı demokrasi olmaz. 24 saatte biz seçim bitiriyoruz, 24 saat...''

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 212 bin ilköğretim öğrencisine 107 lira burs verdiklerini bildirerek, bursları 2002 yılına göre yüzde 750 artırdıklarını söyledi.

Erdoğan, partisinin TBMM grubunda yaptığı konuşmada, geçen ay gerçekleştirdiği yurt içi ve yurt dışı temasları hakkında bilgi verdi.

Kuveyt ve Katar'a resmi ziyarette bulunduğunu, iş konseylerinde iş adamlarıyla bir araya geldiklerini anlatan Erdoğan, Kuveyt'te İslam Dünyası Mümtaz Şahsiyet Ödülünü de ülke ve millet adına büyük bir gururla teslim aldığını belirtti.

Muğla, Kars, İstanbul, Erzurum, İstanbul, Ardahan, Batman, Ağrı, Burdur ve Denizli'de gerçekleştirdiği açılışlara ilişkin bilgi veren Başbakan Erdoğan, Ukrayna'ya yaptığı ziyarete de değindi.

Erzurum'da 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yapılan 650 milyon lira bedelli tesislerin açılışını da yaptığını hatırlatan Erdoğan, şehir stadında üniversite oyunlarının resmi açılışını gerçekleştirdiklerini anlattı.

Açılışı, ''gerçekten muhteşem bir manzaraydı'' diye ifade eden Erdoğan, ''Erzurum için olduğu kadar ülkemiz için milletimiz için de gerçekten büyük bir gurur tablosuydu. Lapa lapa yağan karın altında statta, tam bir kardeşlik tablosu çizildi. Bir dayanışma coşkusu yaşandı. Hele hele 80 yaşındaki cirit ustası dedemiz ile 10 yaşındaki torunun belkide torunun at üzerinde stadı selamlarken oluşturdukları tablo, dadaşların coşkusu, ata barının ezgisi 80 ülkenin televizyonlarından canlı olarak yayınlandı'' diye konuştu.

O manzara karşısında gururlanmamanın, gözyaşlarına hakim olmanın mümkün olmadığını anlatan Erdoğan, 1. Dünya Savaşı'nda çok ağır bir mezalime maruz kalmış, Kurtuluş Savaşı'nda kilit rol oynamış, Doğu'nun en büyük, en canlı şehirlerinden olan Erzurum'un kendi dönemlerine kadar ihmal edilmiş bir şehir görüntüsü arz ettiğini belirtti.

Erdoğan, 8 yıl boyunca Erzurum'a yaptıkları her türlü yatırımı, üniversiat yatırımlarıyla farklı bir boyuta taşıdıklarını ifade ederek, kış oyunları sonrasında da gençliğe hizmet edecek tesisler yaptıklarını söyledi. Erdoğan, Erzurum'un uluslararası marka kent olma yolunda önemli bir sınavı başarıyla geçtiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, bugün Kırgızistan'a yapacağı resmi gezi hakkında da bilgi verdi.



-EĞİTİM-



Konuşmasında eğitim konusuna da değinen Başbakan Erdoğan, dün TRT'nin 14. kanalı TRT Okul'un açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlattı. TRT Okul'un Anadolu Üniversitesi ile birlikte 24 saat eğitim yayını yaparak, hem gençlerin eğitimi hem de yaşam boyu öğrenmeye önemli bir katkı sağlayacağını ifade eden Erdoğan, gerçekleştirilen yasal değişikliklerle artık yurt dışında okuyan öğrencilere de burs ve kredi verileceğini, yurt dışında yurt yapılacağını hatırlattı.

Milli Eğitim Bakanlığının başarılı ve ihtiyaç sahibi ilköğretim öğrencilerine eğitimlerine katkı olmak üzere sağladığı burs desteğinin 212 bin öğrenciye ulaştığını, bu öğrencilere 107 lira burs verildiğini bildirdi.

Bursun 2002 yılında 12 lira 60 kuruş olduğunu hatırlatan Erdoğan, bursların 2002 yılına göre yüzde 750 oranında artırıldığına dikkati çekti.