Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ihracatçı ülkesinde işsizlik Ocak ayında 18 yılın en düşük seviyesine geriledi. İşsizlikteki düşüş, Almanya'daki kalifiye iş gücünün azaldığına yönelik endişeleri artırdı.

Almanya, 1990'daki yeniden birleşmeden bu yana en hızlı büyümesini kaydediyor. Mevsimsellikten arındırılmış işsiz sayısı 3.135 milyona gerilerken, bu rakam Kasım 1992'den bu yana en düşük seviyeye işaret etti. Nuremberg'deki Federal İş Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, mevsimsellikten arındırılmış işçi sayısında 13 bin kişilik azalma kaydedildi.

Ekonomistler, işsizlikte 10 bin kişilik bir artış olmasını bekliyordu.

Almanya'da işsizlik son istihdama katılımlarla birlikte, yüzde 7.5'ten yüzde 7.4'e geriledi.

İşsizlikteki düşüş, tüketici harcamalarını ve kurumsal yatırımları da artırıyor. Böylece Alman ekonomisi gücünü artıyor.

Ancak işsizliğin ve nüfusun birlikte düşmesinin, sanayi şirketlerinin kalifiye iş gücü sıkıntısı çekmesine yol açabileceği düşünülüyor. Bu durumun da büyümeyi sınırlandırabileceği endişesi ortaya çıkıyor.

Münih'teki UniCredit Group'un ekonomistlerinden Alexander Koch, ekonominin sağlıklı, kurumsal istihdamın da genişlemeci olduğunu savundu.

Davos'taki Ekonomik Forum'da konuşan Schaeffler Group'un CEO'su Juergen Geissinger de şirketlerinin bu yıl 5 bin kişilik alım yapabileceğini açıklamıştı.