Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

SAMSUN (A.A) - 01.02.2011 - Bayındırlık ve İskan Başkanı Mustafa Demir, 2023 yılında Türkiye'nin dünyada 10. büyük ekonomiye sahip ülke olacağını söyledi.

Demir, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), ''2011 yılı Ocak ayı İhracat Rakamları''nın açıklandığı ''Samsunum-1'' gemisinde düzenlenen toplantıya katıldı. Demir, burada yaptığı konuşmada, TİM'in özellikle 2011 yılı ihracat hedeflerinin aşılmasında çok büyük katkıları olduğunu söyledi.

Bütün dünyanın kriz ile boğuşurken Türkiye'nin ekonomik büyümesini ikinci sırada tamamladığını belirten Demir, şunları söyledi:

''2002 yılında Samsun'un kendi üretimi ile yaptığı ihracatın toplam 36 milyon dolardı. Samsun'un 2010 yılı ihracat rakamı 400 milyon dolar. Dolayısıyla geriye dönüp 9 yıla baktığımızda Samsun'un gösterdiği performans yaklaşık 11 katın üzerinde bir performanstır. Samsun kendini ihracat noktasında toparladı. Nitelikli sanayi üretiminde fevkalade iyi durumda. 8 yıllık ihracat artış hızı Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde. Kuzey Anadolu'nun tek büyük şehridir. İhracat artışı için son 8 yılda gerekli çalışmaları da yapmış bir kenttir Samsun. Tarımsal ve hayvansal üretimde neredeyse yok denecek kadar olan ihracatımızda bundan sonra potansiyele dönüştürülüp ihracat potansiyeline kattığımızda 2013 yılında 1 milyar doları aşacağız. 2023 yılında Türkiye dünyada 10'uncu büyük ekonomiye sahip ülke olacak.''

AK Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Suat Kılıç, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yönetim Kurulu'nun karınca gibi çalıştığını belirtti.

Samsun'un sanayicilerinin ve ihracatçılarının toplantının burada yapılması sebebiyle bir güven tazelemesi yapması gerektiğini belirten Kılıç, Samsunlu iş adamlarına çağrıda bulunarak, şöyle konuştu: :

''Samsun'da alanlarında uzman iyi niyetle sanayi üretimine katkılar sağlamaya devam eden çok önemli sanayicilerimiz var. Sayın Başbakanımızın ve Dış Ticaretten sorumlu Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan'ın başkanlık ettiği yurt dışı ziyaretlerinde TİM'in organizasyonunda Samsun'dan her uçakta en az 5 iş adamı ve sanayicinin bulunmasını arzu ediyoruz. Bu noktada Samsun Ticaret ve sanayi Odası üzerine düşen yükümlüğü yerine getirmelidir. ''Ben gitmek istemiyorum'' diyen sanayiciyi bile gitmeye mecbur edilmelidir.''

Samsun ve çevre illere hizmet verecek ölçüde İhracatçılar Birliği Bölge Sekretaryası'nın oluşumu noktasında Samsun'un da mutlaka değerlendirilmesini arzu ettiklerini ifade eden Kılıç, ''Bu noktada TİM ile paralel bir çalışma içinde olabileceğimizi, kendilerine bu konuda bize düşen bir görev varsa her türlü katkıyı sağlayacağımızı ifade ediyorum'' diye konuştu.

Samsun'un Karadeniz'in en önemli kentlerinden birisi olduğunu ifade eden Vali Hüseyin Aksoy da Türkiye'deki lojistik merkezlerin en önemlilerinden biri olma yolunda çalışmaların devam ettiğini söyledi.