Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası'nca (İTO) İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre, ocak ayında perakende fiyatlar yüzde 1.01 azaldı, Endeks yıllık olarak yüzde 4.86’ya kadar gerileyerek tarihinin en düşük seviyesini gördü.

SAĞLIKTA SÜRPRİZ ARTIŞ
İstanbul’da enflasyon verilerinin eksi çıkmasında gıda fiyatları artışının sınırlı kalması ve giyimde yapılan indirimler etkili oldu. Giyim fiyatları Ocak’ta aylık bazda yüzde 25 oranında geriledi. Gıda fiyatlarındaki artış ise yalnızca yüzde 0.67 oldu. Konut, ev eşyası gibi kalemlerdeki artışlar da sınırlı kalınca genel endeks geriledi. Geçinme Endeksi’nin alt kalemlerindeki en sürpriz artışı ise sağlık fiyatlarında gerçekleşti. Sağlık fiyatlarındaki aylık artış yüzde 12.73’ü buldu.


ENFLASYON SÜRPRİZ YAPAR MI?

İTO Fiyat Endeksleri resmi enflasyon verileri için önemli bir öncü gösterge olarak kabul ediliyor. İTO Endekslerinde, özellikle gıda fiyatlarındaki “uysal” artış sonrasında ekonomistler Perşembe günü açıklanacak enflasyon rakamlarında sürpriz yaşanabileceğini kaydediyor. Ekonomistler TÜFE’nin Ocak’ta 0.30 artacağını tahmin ediyor. BGC Partners Başekomisti Özgür Altuğ ise “Enflasyon rakamları piyasalara pozitif sürpriz yapabilir” değerlendirmesinde bulundu.

MALİYET BASKISI MI?
Geçinme Endeksi’ndeki düşüşe karşın toptan fiyalardaki artış maliyet baskısına işaret etti. Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise yüzde 2.81 oranında arttı.

Toptan fiyatlardaki yıllık artış oranı ise yüzde 13,33 oldu.



Kerim Karakaya (kkarakaya@bloomberght.com)