Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalatta ilerleme kaydedilirken maliyetler de arttı ve enflasyon önlemleri kapsamında yapılan faiz artırımlarının altı bir kez daha çizilmiş oldu.

Çin Lojistik Kuruluşu'nun internet sitesinden açıkladığı yönetici endeksi yüzde 52.9 gösterdi. Öte yandan HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından hesaplanan PMI ise 54.4'ten 54.5'e yükseldi.

Girdi maliyetlerindeki artış, Baoshan Iron&Steel Co.'dan Starbucks Corp.'a kadar birçok şirketin fiyat artırmalarının sebebini de göstermiş oldu.

BNP Paribas SA, Çin Merkez Bankası'nın bugün başlayan ve 8 Ocak'ta sona erecek olan Çin'in yeni yıl tatilinin ardından faiz artırımına gidebileceğini söyledi.

"Artan enflasyonist baskı, hükümetin para politikasında daha fazla sıkılaştırmaya gitmesini gerektirebilir" diyen Pekin'deki BNP Paribas'ın ekonomistlerinden Isaac Mend, yetkililerin enflasyon ve varlık balonlarını önlemeye çalıştığı sırada, ekonomik büyümenin de orta vadede seyredebileceğini söyledi.

Yuan, Dolar karşısında 4 günden bu yana ilk kez değerlenere 6.5938 seviyesine çıktı. Şangay Bileşik Endeksi ise yüzde 0.3 yükseldi.

HSBC ve Markit Economics'in bugün yayınladığı bir başka rapora göre Hindistan'da  Ocak ayına ait imalat endeksi, Aralık'ta 56.7'den 56.8'e çıktı.