Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2011 yılının ilk ihracat rakamlarını Samsun'da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

YENİ PAZARLARIN ARAŞTIRILMASI

Ülke genelindeki meselelere değinen Büyükekşi, şunları kaydetti:

''Dünya ekonomisindeki gelişmeler ihracatımızı doğrudan etkiliyor. Küresel kriz ve buna bağlı gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz. Bunların yanı sıra şimdi de yeni pazarlarımızdaki gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz. Bizim için önemli olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarımızdaki gelişmelerin seyri son derece önemli. Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarında hem yatırımcı, hem de ihracatçı olarak bulunuyoruz. Bölgede ciddi yatırımlarımız var. Şu ana kadar fiilen hareketlenmiş ülkeler var. Tunus, Mısır ve Yemen bunların başında geliyor. Ayrıca bir çok ülkenin de hareketlenebileceği ifade ediliyor.

Yirmi yıl önce doğu Avrupa'da gördüğümüze benzer bir büyük dalganın tüm bölgeyi baştan aşağı etkileme ihtimali var. Büyük bir değişim talebi var. Demokrasi talebi var. Gelişmeler kısa vadede ihracatta ve yatırımda sorunlara yol açabilir. Ancak, bu gelişmeler uzun vadede tüm bölge ve Türkiye için büyük fırsatlar doğuracak. Değişim talebinde bulunan kesimler Türkiye'yi örnek alıyorlar. Türkiye gibi olmak istiyorlar. Hesap veren, seçimle gelen, seçimle giden bir yönetim istiyorlar. Ekonomide, iş yaşamında, politik yaşamda reform istiyorlar. Temennimiz değişimin şiddete başvurulmadan, insanların hayatına mal olmadan gerçekleşmesidir.''

EKONOMİNİN TERAPİYE ALINMASI ÖNEMLİ

TİM olarak uzun süredir gündeme getirdikleri konuların hayata geçirilmesinin önemli olduğunu belirten Büyükekşi konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bizim son yıllarda ısrarla dile getirdiğimiz önlemler son iki ayda hayata geçiriliyor. İhracatçının haklı sesi nihayet duyuldu. Geç de olsa alınan önlemleri takdirle karşılıyoruz. Seçime beş kala ekonominin terapiye alınmasını son derece cesaret verici. Ekonomi yönetimine teşekkür ediyoruz. Alınan kararların arkasında durulmasını, kararlılıkla uygulanmasını bekliyoruz. İhracat sadece ihracatçıların işi değildir. İhracat aynı zamanda üretim demek, istihdam demek, refah demek. Bundan dolayı ihracat Türkiye'nin meselesidir ve Türkiye bunu fark etti.''

Türkiye'nin, orta vadede kendi krizini yaratma ihtimalini ortadan kaldırdığını belirten Büyükekşi, Merkez Bankasının attığı adımların 3 açıdan ihracatçıları ve sanayicilerim yakından ilgilendirdiğini söyledi.

İlk olarak bankacılık sektörünün en önemli sorunu olan borç ve alacak vade uyuşmazlığının giderilmesinde önemli adımlar atıldığını vurgulayan Büyükekşi, ''Hepimiz biliyoruz ki bankacılık sisteminde vade uyuşmazlığı var. Mevduat kısa vadeli. Ancak verilen krediler uzun vadeye yayılı. Hem Merkez Bankası, hem de BDDK'nın bu durumun üzerine gitmesini olumlu buluyoruz. Çünkü kendi akışına bırakıldığında bankacılık sistemi bu sorunu çözemezdi. Her an kriz çıkarabilecek bir yapı vardı. Bu yüzden zorunlu karşılıkların kısa vadeler için arttırılmasını çok olumlu buluyoruz''dedi.

TL İLE BORÇLANMA TERCİH EDİLMELİDİR

Merkez Bankası'nın faizleri indirmesiyle birlikte döviz kurları üzerindeki baskı kalktığını da sözlerine ekleyen Büyükekşi, konuşmasına şöyle devam etti:

''Sıcak para ile ithalat ekonominin kokainidir. Çok zevk verir. Ama sonra çok can acıtır. Zorunlu karşılıkların artırılması, iç piyasada patlayan kredi talebine bir miktar fren etkisi yapacaktır. Döviz ile borçlanmanın çok cazip olduğu bir dönem yaşadık. Türk sanayicisine buradan bir çağrı yapıyoruz. Tıpkı kamunun yaptığı gibi, özel sektör de TL ile borçlanmaya gitmelidir. TL ile borçlanma tercih edilmelidir.Çünkü bu zamana kadar TL faizleri çok yüksekti. Ama şimdi faizler düştükçe özel sektörün faiz yükü azalacak. Merkez Bankasının faizleri indirmesiyle birlikte döviz kurları üzerindeki baskı kalktı. Örtülü baskının ortadan kalktığı ortamda, döviz kurlarının gerçek anlamda arz-talep dengesini yansıtan bir düzeye doğru hareket ettiğini düşünüyoruz.''

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, döviz kurlarının piyasa koşullarında belirlenmesine de karşı olmadıklarını ihracatçıların her zaman serbest piyasa koşullarının savunucuları olageldiğini söyledi.

TİM olarak, enflasyonu indirmek amacıyla faizlerin yüksek tutularak, döviz kurları üzerine gizli baskı uygulanmasından şikayetçi olduklarını ifade eden Büyükekşi, ''Görünürde kurlar serbest piyasada belirleniyordu. Ancak yüksek faiz ortamında para TL'ye hücum ettiği için, döviz kurları baskılanmaktaydı''dedi