Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD, Avrupa ve Asya'dan gelen olumlu ekonomik verilerin yatırımcıları yeniden yüksek getirili varlıklara yönlendirmesiyle Yen, tüm önemli para birimleri karşısında değer kaybetti.

Bugün açıklanacak olan ve Euro Bölgesi'ndeki TÜFE oranlarının 2008'den bu yana en hızlı ilerlemesini kaydettiği beklenen verilerin öncesinde, Japon Yeni, Euro karşısında 3. gününde de düştü.

Asya paraları, küresel ekonomideki iyimser havanın, bölgenin ihracatlarını artıracağının düşünülmesi üzerine yükselişe geçen Filipin Pezosu ve Tayland Bahtı'nın öncülüğünde değerlendi.

Tokyo'daki Barclays Bank Plc'nin Döviz stratejistlerinden Masafumi Yamamoto, Asya paraları için oluşan boğa piyasasının Yen'i zayıflatacağını belirtti.

Yen, Euro karşısında değer kaybederek 112.51'den 112.85'e geriledi. Böylece Yen'in 3 günlük kayıpları yüzde 0.9'a ulaştı. Japon Yeni, Dolar karşısında da 81.35'ten 81.48 seviyesine geri çekildi. Euro/Dolar paritesi önce 1.3862'e kadar yükselerek 9 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini test etti; ardından 1.3852'ye gevşedi.

Yen, 16 büyük para birimi karşısında en çok Güney Kore Wonu ve Tayvan Doları karşısında zayıfladı. Yen'in değer kaybında MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin 2. gününde de ralli yaparak, kazançlarını yüzde 1.4'e çıkarması etkili oldu.