Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'da enflasyonun artışının hızlanması ve doların zayıflamasıyla altın fiyatları yükselişe geçti. Spot altının onsu yüzde 0.4 kadar yükselişle 1,343.68 dolar oldu ve Singapur'da 1,341.03 dolardan işlem gördü.

Nisan vadeli kontrat, New York'ta ufak değişiklikle 1,341.10 dolar seviyesine geldi. Ekonomik büyümenin hızlanması ve gıda ve enerji fiyatlarının artmasıyla Güney Kore'den Hindistan'a kadar enflasyon hız kazandı.

Dolar endeksi, bugün yüzde 0.2 kadar düşerek 9 Kasım'dan beri en düşük seviyeye indi.

Hong Kong'taki ABN Amro Bank NV'de yönetici olan Wallace Ng, Asya'daki enflasyonun ciddi seviyelere ulaştığını, bu durumun da altın fiyatlarının yararına olduğunu belirtti. Wallace, zayıflayan doların da metalin yükselişine yardımcı olduğunu dile getirdi.

Dün açıklanan verilere göre, Güney Kore'de Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 4.1 artarak merkez bankasının yüzde 4'lük limitini aştı. Güney Doğu Asya'nın en büyük ekonomisi olan Endonezya'da ise tüketici fiyatları geçen ay önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 7.02 yükseldi. Ekonomistler, Çin'de enflasyonun geçen ay yüzde 5'ten daha fazla hızlandığı tahmininde buludu.

Küresel ekonomideki iyileşmenin altına olan talebi azaltmasıyla metal, 10 yıllık kazançlarının ardından bu yıl yüzde 5 değer kaybetti. Wallace Ng, 7 Aralık'ta 1,431.25 dolar ile rekor kıran metalin dikkat çeken bir seviyeye indiğini ve fiyatın önümüzdeki hafta 1,375 dolara çıkabileceğini belirtti.