Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz; birçok Avrupa ülkesinin "aşırı kemer sıkma politikası ile ekonomik büyümeyi riske attıklarını iddia etti.

Moskova'daki bir konferansta bir yatırımcıya “Bu feci kemer sıkma politikası ihtiyacı olmayan ülkelerde bile görülüyor" diyen Stiglitz örnek olarak İngiltere'yi verdi ve ekledi "İhtiyaç duydukalrından daha aşırı kemer sıkma politikası peşinde koşuyorlar. Biz bu politikanın sonuçlarını Avrupa'nın dört bir yanında gayet iyi görebiliyorz. Tüm bunlardan net olan çıkarım şu ki büyüme yavaşlayacak."

Bölgenin borç krizi bazı ülkeleri iflasın eşiğine getirdikten sonra Avrupa hükümetleri bütçe açıklarını daraltmak için efor sarfediyorlar. Avrupa liderleri 750 milyar euroluk kurtarma fonu oluşturarak Yunaistan ve İrlanda'nın ardından gelebilecek muhtemel çalkantıyı önlemeyi planlıyorlar.

"Bu ülkelerin hiçbir seçim şansı olmaması ile birlikte finansal politikalarını sıkılaştırmak zorundalar." diyen Stiglitz; "Fakat İngiltere gibi ülkelerin buna ihtiyacı yok. 4. çeyrekte ekonomisi daralmış olan Britanya şu anda bile sıradan çıkmış durumda." yorumunda bulundu.

Başbakan David Cameron'ın hükümeti; rekor bütçe açığını kapamak için 2. Dünya Savaşı'ndan beri en büyük finansal sıkılaşmaya gitti. Ekonomi beklenmeyen bir şekilde 2010'un son çeyreğinde yüzde 0.5 düştü.