Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (A.A) - 02.02.2011 - Brezilya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Maria Luiza Ribeiro Viotti, Türkiye ile Brezilya'nın İran'ın nükleer meselesinin barışçıl ve diplomatik olarak çözümlenmesi için çalıştıklarını hatırlatarak ''Şu anda diplomatik süreç devam ediyor'' dedi.

Maria Luiza Ribeiro Viotti, BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığının Brezilya'ya geçmesi dolayısıyla BM'de basın toplantısı düzenledi ve Konsey'in bu ayki programıyla ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Viotti, nükleer programı nedeniyle İran'a yeni yaptırımlardan söz edildiğinin belirtilerek Brezilya'nın bu konuya nasıl yaklaştığının sorulması üzerine, Tahran Bildirisi'ne isim vermeden atıfta bulunarak, Türkiye ile Brezilya'nın konunun barışçıl ve diplomatik şekilde çözülmesine katkıda bulunacağına inandıkları bir teklif ortaya koyduklarını hatırlattı. Brezilya Daimi Temsilcisi Viotti, ''Şu anda diplomatik çözüme odaklanılmış durumda, bu süreç devam ediyor ve biz de bu devam eden sürecin başarılı sonuç vermesini istiyoruz'' dedi.



-MISIR'DAKİ OLAYLAR-



Viotti, Mısır'daki gelişmelerin BM Güvenlik Konseyi tarafından nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine, Konsey üyelerinin gelişmeleri yakından izlediklerini, ancak şu ana kadar bu konunun uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Konsey'in herhangi bir üyesi tarafından gündeme getirilmediğini belirtti.

Gazetecilerin, ''Mısır'da insanların güvenlikleri tehdit altında, Konsey bu konuda neden harekete geçmiyor?'' soruları üzerine Viotti, ''Mısır'daki durum şu an Konsey'in gündeminde değil, şu an olaylar ulusal düzeyde devam ediyor, biz de yakından takip ediyoruz'' demekle yetindi.



-KONSEY'İN BU AYKİ PROGRAMI-



Viotti, Brezilya'nın 11 Şubatta Brezilya Dışişleri Bakanı'nın ev sahipliğinde Konsey'de ''Uluslararası Barış ve Güvenliğin Korunması Kapsamında Güvenlik ve Kalkınma Arasında İlişki'' isimli bir toplantının düzenleneceğini, toplantıya kimi Güvenlik Konseyi üyelerinin dışişleri bakanlarının katılacağını söyledi.

BM'nin Avrupa Birliği (AB) ile işbirliği kapsamında 8 Şubatta Konsey'de bir toplantı düzenleyeceklerini bildiren Viotti, AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un söz konusu toplantıya katılacağını bildirdi.

Viotti, Konsey'in bu ayki gündeminde Kosova, Ortadoğu, Sudan, Fildişi Kıyısı, Kuzey Kore olduğunu sözlerine ekledi.