Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin enflasyon oranı Ocak ayında yüzde 2.4'e çıkarak, 2 yılın en yüksek seviyesine işaret etti. Almanya'da işçiler ücretlerinin artışını talep ederken, ithal fiyat enflasyonu son 29 yılın en hızlı seyrinde ilerliyor ve Mısır'daki eylemler petrol fiyatlarını yükseltiyor. Trichet'nin karşı karşıya olduğu risk ise, Avrupa'nın borç krizini çözmeden önce,  yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artıracağına kendilerini alıştırabilecek olmaları.

Londra'daki Nomura International Plc.'nin ekonomistlerinden Jens Sondergaard, bunun bir dengeleme hareketi olduğunu belirterek, Trichet'nin piyasaları sarsmadan sendikalarla görüşmeye çalıştığını belirtti.

Euro ve Avrupa'daki tahviller, Trichet'nin 13 Ocak'ta enflasyonu önlemek için gerekeni yapmaktan kaçınmayacağının altını çizdiği konuşmasının ardından düştü. Trichet'nin konuşması, Avrupa Merkez Bankası için olası bir politika değişikliğinin de sinyalini veriyordu.

Birçok yasa koyucu faizlerin artacağına yönelik beklentileri aşağı çekmek üzere çalışırken, AMB'nin Yönetim Kurulu üyelerinden Lorenzo Bini Smaghi, geçtiğimiz hafta tartışmayı yeniden gündeme getirdi. Smaghi, ithal enflasyonun gözardı edilemeyeceği konusunda uyardu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Frankfurt'taki Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısından faizleri sabit tutma kararının çıkmasını bekliyor. Faiz kararı bugün (3 Şubat Perşembe) TSİ 14.45'te açıklanacak; Trichet, kararın ardında 45 dakikalık bir konuşma yapacak.