Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Piyasaların gündeminin ilk sırasında enflasyon rakamları yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) 2011 yılı ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre, Ocak ayında tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) yüzde 0.41, üretici fiyatları (ÜFE) yüzde 2.36 arttı. Ocak ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 4,90, ÜFE'de yüzde 10,80 artış gösterdi.

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde 8.20 seviyeleri görüldü. İMKB 100 endeksi, 65,000 seviyesinde seyrederken, Dolar/TL ise 1,5792'ye geriledi.

"Enflasyon rakamları arızi gelişmelerin etkisi altında"   

Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy, Bloomberg HT'ye enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Rakamların arızi gelişmelerin etkisi altında olduğunu söyleyen Berksoy, "TÜFE'deki yıllık bazda 4.90'lık artış düşük bir rakam. Bu rakam, Aralık'ta 6.42'ydi. Bu gerilemede baz etkisi var. Baz etkisi büyük ölçüde Şubat'ta da devam edecek. Mart'ta etki hafifleyecek sonra ise enflasyon normal trendine dönecek" diye konuştu.

Çekirdek enflasyonda gerileme olduğunu söyleyen Berksoy, "Bu olumlu işaretler, enflasyonun stabil, kontrol altında olan kısmında büyük bir enflasyon baskısının henüz ortaya çıkmadığını söylüyor" dedi.

Piyasalar günün geri kalan kısmında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararının yanı sıra, ABD'den gelecek olan haftalık işsizlik başvuruları ve Mısır'da yaşanan gelişmelere odaklanacak.