Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Borsaları dalgalanırken, Tokyo borsası düştü; ABD'deki endeks vadelileri de Avrupa'dakiler gibi inişli çıkışlı hareket etti.

Shell, şirketin rafineri biriminin geçtiğimiz çeyrekte baskı altında kaldığını söylemesi üzerine yüzde 3 değer kaybetti. Total SA, Yemen'deki ortaklığı Yemen LNG'nin üretiminin tam kapasite sürdüğünü açıklamasının ardından yüzde 1.4 düştü. İsveç'in en büyük telefon şirketi TeliaSonera AB, şirketin dördüncü çeyrekte kârlarını artan taleple birlikte yükselttiğini söylemesinin sonrasında yüzde 2.8 değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.1'den daha ufak bir düşüşle 284.54 puana geriledi. Dün Electrolux AB'den Scania AB'ye kadar birçok şirketin kâr beklentilerini gerçekleştirememesi üzerine, Avrupa'daki hisseler düşmüştü. Nikkei 225 Endeksi bugün yüzde 0.3 değer kaybetti; Standard&Poor's 500'deki endeks vadelileri ise yüzde 0.1'den daha az bir kazanç sağladı.

"Sıkılaştırma trendindeyiz" diyen Frankfurt'taki MWB Fairtrade Wertpapierhandelsbank AK'nin hisse senedi traderlarından Andreas Lipkow, "sorunlarımızdan birisi, biz yatırımcılar olarken Mısır'daki gerginliğin gevşemesini beklerken, olayların kötüye gitmiş olması oldu. Gerginliğin başka ülkelere yayılacağı konusunda spekülasyon var. Aynı zamanda Shell'in kazançları da yatırımcıları şaşırttı" dedi.

Stoxx Europe 600 geçtiğimiz ay, şirket kazançlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ve Avrupalı liderlerin borç krizini çözmek üzere çalışmalarını artıracaklarına yönelik spekülasyon sebebiyle yüzde 1.5 değerlenmişti.

El Cezire televizyonunun haberine göre, Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda bugünün erken saatlerinde, Mübarek yandaşları ile iktidar karşıtı eylemciler arasında çatışma yaşandı. Çatışmalarda 5 kişi öldü; meydana da molotof kokteylleri atıldı.