Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, bugün ve yarın ABD'de açıklanacak olan ve hizmet sektöründe 14'ncü ay üstüste genişleme ve istihdamda iyileşme göstermesi beklenen veriler öncesi, önemli para birimlerinin çoğu karşısında yükseldi.

Euro, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin enflasyon karşıtı duruşunu daha da sıkılaştırmayacağını düşünmeleri ile birlikte, dolar karşısında ikinci gün üst üste düştü. Avustralya para birimi, dış ticaret ve inşaat izinleri verilerinin ekonominin güçlü konumuna katkıda bulunması sonucu değer kazandı. Sterlin ise, biri dışında tüm önemli para birimleri karşısında yükseldi.

Londra'daki FxPro Financial'ın baş stratejisti Michael Derks, "ABD'den açıklanan verilerin bazıları oldukça iyi çıkıyor ve piyasa tarım dışı istihdam verisinin iyi çıkacağı beklentilerini fiyatlandırmaya başlıyor" dedi.

Dolar Londra saati ile 10:08'de yüzde 0.2 değer kazanarak 81.68 yen seviyesine çıktı. ABD para birimi, euro karşısında da yüzde 0.2 güçlenerek 1.3779 dolara geldi. Avrupa ortak para birimi, yen karşısında fazla değişiklik göstermeyerek 112.50 yen seviyesinde kaldı.

Dolar, 16 önemli para biriminin büyük bölümü karşısında, bugün açıklanacak olan ve ABD ekonomisinin yüzde 90'ını kapsayan hizmet sektöründe Mayıs 2006'dan bu yana en hızlı iyileşmeyi işaret etmesi beklenen veri öncesi yükseldi. Aralık ayında 57.1 seviyesinde çıkan ABD ISM imalat sanayi dışı endeksinin ocak ayında da bu seviyede gerçekleşmesi bekleniyor. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.