Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz ayın en iyi performansına sahip varlık gruplarından emtia, 2 yılın en yüksek seviyelerine çıkarak, ard arda rekorlar kırıyor.

Standard&Poor's 24 farklı emtiayı kapsayn GSCI Toplam Getiri Endeksi, yüzde 0.6 artış kaydederek, 5,152.9 puana yükseldi ve Kasım 2008'den en yüksek düzeyine ulaştı. Endeks bugün sabah saatlerinde 5,151.7 seviyesinden işlem gördü.

Bakır, kauçuk ve pamuk fiyatları rekora koşarken, Brent petrolün varili 5. gününde de yükseldi ve 102.64 dolara çıktı. Brent petrolün fiyatı Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Ekonomik görünümdeki iyileşmeyle desteklenen ve  5 aydır devam eden emtiadaki yükseliş, 2004'den bu yana en uzun süreli kazancına işaret ediyor.

Rusya'daki kuraklık, Kanada'daki sel ve Avustralya'daki tayfun sebebiyle zarar gören hasatlar ile Ortadoğu'daki gerilimin tırmanmasıyla arza yönelik endişelerin sonucunda, ham madde fiyatları da yükseldi.

3 ay vadeli bakır kontratları bugün Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.6 oranında prim yaparak, metrik tonu 10 bin dolara çıktı ve bu yılın toplam kazançlarını yüzde 4'e yükseltti. Alüminyum, çinko, kalay, kurşun ve nikel de artış kaydetti.

Barclays Capital'a göre, bakır, nikel ve kalay arzları bu yıl talepleri tutturamayacak. 10 yıldır süren emtiadaki hızlı artışın birkaç sene daha devam edeceği düşünülüyor.