Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır'daki protestoların Orta Doğu'ya sıçrama ihtimali ve ham petrol sevkiyatına  zarar vereceğine dair endişelerle petrol Londra'da beşinci günde yükseldi.

Kahire'de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek taraftarları ile karşıtları arasında yaşanan çatışmaların sonrasında Kuzey Denizi'nden çıkan Brent tipi petrolün varili 28 ayın en yüksek seviyesi olan 103.38 dolar üzerine çıktı. Goldman Sachs Group'a göre, küresel petrol sevkiyatının yüzde 2.5'a yakın bir kısmı Mısır yoluyla Süveyş Kanalı'ndan ve Akdeniz boru hattından gerçekleştiriliyor.

Londra'daki Sucden Financial'da üst düzey broker olan Robert Montefusco, "Petrol piyasasında tüm gözler Mısır'daki ayaklanmalarda. Bu da, petrol sevkiyatında herhangi bir sorun olmasa da fyatları yüksek tutuyor" dedi.

Mart vadeli Brent tipi ham petrolün varili 1.03 dolar kadar yükselişle 103.37 dolar oldu ve Londra'daki ICE Futures Europe'ta 102.76 dolardan işlem gördü. Kontrat, geçtiğimiz 5 günde yüzde 5.5 değerlenerek, Kasım ayından beri en uzun süreli artışı gerçekleştirdi. Dün ise 102.34 dolardan kapanarak 26 Eylül 2008'den beri en yüksek kapanışı yaptı.

1.19 dolar kadar yükselişle 92.05 dolar olmasının ardından Nymex'te Mart vadeli petrolün varili 67 sent artışla 91.53 dolar oldu. Kontrat geçtiğimiz yıl yüzde 19 değer kazandı.

Bloomberg'in verilerine göre, fiyatların ne kadar hızlı inip çıktığını gösteren 14 günlük RSI (Göreceli güç) endeksi bugün yüzde 70.05 tırmanarak 23 Aralık'tan beri en yüksek seviyeye çıktı. Rakamın 70'in üzerinde olması piyasada aşırı alım olduğunu ve düşmeye hazır olduğunu belirtiyor.