Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası yaptığı basın açıklamasında, faizlern şimdilik "uygun" olmasına karşın, yetkililerin yükselen tüketici fiyatlarından dolayı endişeli olduğu yolunda sinyaller verdi.

Trichet, politka faizinin değiştirilmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 1'de bırakıldığı toplantının ardından  "Enflasyon çok yakından izleniyor" dedi.

Euro Bölgesi enflasyonu, hali hazırda Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2 olan sınırının üzerinde ve Ocak ayında yüzde 2.4'e hızlandı. Enflasyon böylelikle iki yılı aşkın bir sürenin en hızlı artışını göstermiş oldu. Mısır'daki siyasi tansiyon petrol fiyatlarında yükselişe neden oluyor ve ithal fiyatlarının son 29 yılın en hızlı artışını gösterdiği Almanya'da işçiler daha fazla ücret zammı talebinde bulunuyor.

Trichet, yükselen fiyatların temel olarak artan enerji ve emtia maliyetlerinden kaynaklandığını ve bu gelişmelerin şimdiye dek, fiyat gelişmelerinin politikaya uygun bir zaman süresince fiyat istikrarı ile uyumlu kalacağı yolundaki Banka değerlendirmesini etkilemediğini sözlerine ekledi.