Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

MERSİN (A.A) - 03.02.2011 - Akdeniz İhracatçı Birliklerinin (AKİB) geçen ay gerçekleştirdiği ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 132 oranında artarak 1 milyar 83 milyon dolara ulaştı.

AKİB Koordinatör Başkanı Alican Yamanyılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın Ocak ayı ihracat rakamlarına göre Türkiye geneli ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,6 artışla 9 milyar 655 milyon seviyesinde gerçekleştiğini anımsattı.

AKİB'in bu rakamdaki katkısına işaret eden Yamanyılmaz, şunları kaydetti:

''AKİB, Ocak ayı ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 132 artırarak, 1 milyar 83 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 64'lük artış yakalayarak, 8 milyar 758 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştik. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 7,8'ine karşılık gelen bu ihracat rakamı ile AKİB 13 genel sekreterlik arasında 4'üncü sırada yer almıştı. Şimdi de yüzde 132'lik bir artışla, bu başarıyı sürdürdük. Böylesine önemli artış oranlarına imza atan ihracatçılar olarak 2011 yılında artış grafiğini devam ettirerek, ülkemiz ihracatına önemli oranda katkı sağlayacağız. Bu hızla gidersek 2011 yılını 13 milyar doların üzerinde ihracatla kapatacağımıza inanıyorum. Bu durum Türkiye ihracatının yüzde 10'u demektir.''

AKİB'in Avrupa'dan Ortadoğu'ya kadar çok farklı pazarlara, farklı segmentlerde ürün gönderebilme yeteneğini gösterdiğine dikkati çeken Yamanyılmaz, özellikle Ortadoğu ve Afrika pazarını artırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini vurguladı.