Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Stratfor'un kurucusu ve CEO'su Dr. George Friedman, Mısır'a ilişkin değerlendirmesinde Arap dünyasında temel kuralların bir gecede değişmeyeceğini ve önümüzdeki 10-15 yılda Türkiye'nin bölgede süper güç olabileceğini belirtti.

Bloomberg HT'de Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtlayan Friedman, kanlı çatışmaların yaşandığı Mısır'daki gerginliğin diğer ülkelere sıçrayabileceğini söyledi. Friedman, "Şunu anlamak lazım. Göstericiler Mübarek'in istifasını mı istiyor, yoksa sıkı rejiminin mi bitmesini istiyor? Mısır her zaman Arap dünyasının lideri konumunda oldu. Bu açıdan protestoların diğer ülkelere sıçraması mümkün" dedi.

"Mısır'ın politikalarında büyük, köklü değişiklikler olmaz"

Friedman sözlerine şöyle devam etti: "Tunus'ta rejim değişikliğine şahit olduk. Ürdün'de kralın yerini bıraktığını gördük. Yemen'de köklü ayaklanmalar oldu. Ancak, Mısır'da politika anlamında geniş çaplı değişiklikler olmayacaktır. Dolayısıyla neler olacağı konusunda genelleme yapmak çok mümkün değil."

"İsrail, Mısır'daki tehlikenin farkında değil"

Türkiye'yi bu dinamiğin dışında tuttuğunu söyleyen Friedman, "Türkiye, Arap dünyasının bir parçası ancak Türkiye'nin kendine has ilişkileri var. Bölgedeki misyonunu bölgede yeniden tanımlıyor. Türkiye-İsrail ilişkileri değişebilir. İsrailliler Mısır'daki tehlikenin farkında değiller. Bu durumda Türkiye'nin tutumu İsrail için önemli olacaktır" dedi.

"Türkiye bölgede en önemli rolü oynayacak"

Türkiye'nin bölgedeki rolünün ekonomik gücünden kaynaklandığını dile getiren Friedman, Mısır'da bir devrim niteliğinde olay olmadığı takdirde ülkenin büyük ekonomik, askeri ve politik güç olmasının uzun zaman alacağını söyledi. Friedman, önümüzdeki 10-15 yılda bölge dinamiği oturunca Türkiye'nin bölgede en önemli rolü oynayacağını da vurguladı.

"Dış politikalar değişse bile Arap gücü bir gecede şaha kalkmaz"

Bölgedeki dış politikaların değişebileceğini ancak Arap dünyasında temel kuralların değişmeyeceğini belirten Friedman, Wikileaks belgelerine dair de yorumda bulundu. Belgeleri okuduğunu ifade eden CEO, çok stratejik veya yeni bir belge olmadığını söyleyerek, "Önümüzdeki yıl bunları hiçbirimiz hatırlamıycaz bile" diye konuştu.