Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

En büyük madencilik şirketlerinden Xstrata Plc'nin Avustralya'daki Mount Isa'da fırtına nedeniyle bakır işlemlerini durdurması da fiyatların artmasını destekledi.

Londra'daki Citigroup'ta analist olan David Thurtell, yüksek ekonomik veriler ve yarın ABD'de açıklanacak olan işsizlik başvurularının düşük çıkacağı beklentisiyle piyasanın güçlü kaldığını belirtti.

3 ay vadeli bakır LME'de ton başına 10,000 dolar yükseldi. Mart vadeli bakır, New York Comex'te 4.58 dolara çıkmasının ardından 0.15 cent düşerek 4.5425 dolar/lb oldu. Kalay ise on gün üst üste rekor yükseliş gerçekleştirdi.

ABD'nin büyük depresyondan sonra en kötü resesyonun yaşandığı 2008 yılından beri bakır fiyatları üçe katladı. LME stoklarının yüzde 25 azalmasıyla fiyatlar 2010'da yüzde 30 yükseldi.

Credit Agricole SA'ya göre, endüstriyel metallere olan talep 2009'dan beri artıyor. Madencilik şirketleri, yeni rezerv bulunmasının zorluğu nedeniyle talebe yetişmekte güçlük çekiyor. Barclays Capital'e göre, bakır stoklarında bu yıl 822,000 ton açık olabilir.