Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ANKARA (A.A) - 03.02.2011 - Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Sağlık Örgütü, dünyada her yıl 12 milyon kişiye kanser teşhisi konulduğunu ve yaklaşık 8 milyon kişinin kanserden öldüğünü bildirdi.

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinden 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, BM Dünya Sağlık Örgütünün dünyada her yıl 12 milyon kişiye kanser teşhisi konulduğunu ve yaklaşık 8 milyon kişinin kanserden öldüğünü bildirdiği ve önlem alınmadığı takdirde dünya genelinde kanser hastalığının giderek artacağı uyarısında bulunduğu belirtildi.

2005 ile 2015 yılları arasında kanserden ölenlerin sayısının 84 milyona ulaşacağının tahmin edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Kanserde artışın ve ölenlerin yüzde 70'inin Türkiye'nin de içinde olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı belirtilmektedir. Kanserden ölümlerin üçte birinin korumayla önlenebileceği, geriye kalanın ise erken teşhis ve tedaviyle azalabileceği açıklanmıştır.

4 Şubat Dünya Kanser Günü, bu yıl dünyada Uluslararası Kanser Savaş Örgütünce 100'den fazla ülkede 400'ü aşan üye kuruluşla çeşitli etkinlikler düzenlenerek kamuoyunun gündemine taşınacak.

Ayrıca bugüne kadar 145 bin imzayla desteklenen ve 2020 yılına kadar belirlenen 11 hedefe ulaşılması planlanan Dünya Kanser Deklarasyonu da örgütün önemli bir girişimidir.

Bu deklarasyondaki hedefler, kanserin teşhis yöntemlerinin ve ağrı kontrolünün geliştirilmesi, tıp personelinin eğitimi, kanser hastalarının yaşatılmasında yüksek oranlara çıkılması, konunun sağlık politikalarının başlıca gündeminde bulunması, korunma yöntemlerinin geliştirilerek uygulanması, kanser hastalarının tedaviye ulaşmalarının kolaylaştırılması, hepatit B ve rahim ağzı kanserine yol açan HPV'ye karşı etkin aşılamanın yaygınlaşması, tütün ve alkol kullanımının azaltılarak obezite gibi risk faktörlerinin kontrolünü destekleyecek sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ile enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi için toplumun bilgilendirilmesine çalışılması şeklindedir.''

Açıklamada, Uluslararası Kanser Savaş Örgütünün bu hedefler için 1 milyon imzaya ulaşmayı amaçladığı belirtilerek, ''örgütün eylül ayındaki BM liderler toplantısında deklarasyonu liderlere sunarak eylem çağrısında bulunmak istediği'' ifade edildi.