Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yılın başlamasıyla beraber Merkez Bankası politikası uyarınca kısa vadeden çıkan sıcak para risk iştahını da bir miktar baltaladı ve TL bazlı varlıklarda satışlar gözlendi. Özellikle karşılık oranlarının artmasıyla beraber bankacılım sektörünün kar beklentisi aşağı gelmeye başladı. Diğer tarafta ise toparlayan ekonomiyi ve düşük faizleri arkasına alan sanayi sektörünün temsilcileri var.
 
2010 yılının ikinci yarısıyla beraber bankacılık sektörüne ilişkin tahminler de yavaş yavaş oturmaya başladı. 2010 yılını yaklaşık %38 kredi büyümesiyle kapatan sektör beklentilerin de üzerinde bir karla yılı kapatmaya adaydı ancak her zaman için ilerisini fiyatlayan hisse piyasası oyuncuları 2011 yılında karlılıkta düşüş beklemeye başladılar. Hem Merkez Bankası’nın kredi büyümesini durdurmaya yönelik uyguladığı politika, hem de kuvvetli senenin ardınan hafif gevşeme beklentisi bankalara satış getirdi. İKMB’nin önemli bir bölümünü oluşturan ve ağırlıklı olarak hesaplanan endekste yüksek paya sahip olan bankalar ana endeksi de aşağı çekmeyi başardı.

Yıl başından bu yana getirilere baktığımız zaman en iyi performansın %0.35 düşen sanayi endeksinde olduğunu görmek mümkün. Son günlerde ise, özellikle Merkez Bankası kararının ardından bankalara yavaş yavaş ilginin arttığını görüyoruz. Grafikten de teyit edilebileceği üzere sarı ve kavuniçi çizgiler yukarı dönmeye başlamışken son çeyrekte harika performans gösteren beyaz çizgide kar satışları yaşanıyor. Bu fiyatlamanın ne kadar süreceği tabii ki önemli olacak. Dördüncü çeyreğe ilişkin kar tahminleri yüksek olan bankalar mı, yoksa büyümeye devam eden sanayiler mi ? Yoksa her ikisi de yaklaşan bilanço dönemiyle beraber kuvvetlenecek mi göreceğiz.

İMKB’nin şu anki Fiyat / Kazanç oranı 10 seviyesinin hemen üstünde, gelişen piyasalarda ise bu oran 12 seviyesinin üstünde. Türk bankalarının F/K oranı diğer benzerleri arasında göreceli olarak düşük durumda. Çarpanların düşük olması bir piyasanın mutlaka ucuz olduğu anlamını da taşımazken diğer yandan tercihlerde kimi zaman rol alabiliyor.

Bloomberg HT Araştırma Bölümü