Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ANKARA (A.A) - 04.02.2011 - Yıllık enflasyonun yüzde 4,9 düzeyine gerilemesinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki yüksek bazın belirleyici olduğu bildirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), ocak ayı fiyat gelişmelerinin değerlendirildiği yazılı bir açıklama yaptı.

TCMB'nın değerlendirmesinde, ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,41 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 4,9 düzeyine gerilediği belirtilerek, yıllık enflasyondaki bu düşüşte geçen yılın aynı dönemindeki yüksek bazın belirleyici olduğu ifade edildi.

Temel mal ve hizmet gruplarının yıllık artış oranının yükseldiği hatırlatılan değerlendirmede, önümüzdeki dönemde temel (çekirdek) fiyat göstergelerinin yıllık artış oranındaki sınırlı yükselişin bir süre daha devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

Merkez Bankası değerlendirmesinde, bu dönemde enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranının yüzde 3,74'e, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranının ise yüzde 3,18'e yükseldiği belirtildi.



-''HİZMET FİYATLARINDAKİ YÜKSELME, ULAŞTIRMA HİZMETLERİ FİYATLARINDAN KAYNAKLANDI''-



Hizmet fiyatlarının ocak ayında yüzde 0,88 oranında artarken, grup yıllık enflasyonunun sınırlı bir artışla yüzde 4,32'ye yükseldiği ifade edilen değerlendirmede, grup fiyatlarının bu seyrinde internet kullanım ücretlerindeki artışa bağlı olarak yükselen haberleşme hizmetleri fiyatları (yüzde 1,30) ile son dönemde akaryakıt fiyatlarında görülen artışların yansımasıyla yükselen ulaştırma hizmetleri fiyatlarının (yüzde 1,09) belirleyici olduğu vurgulandı.

Öte yandan, kira yıllık enflasyonunun düşük düzeydeki seyrini sürdürdüğüne dikkat çekilen değerlendirmede, lokanta-otel grubu yıllık enflasyonunun da son dönemde gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün de etkisiyle yüzde 9,38'e gerilediği ifade edildi.

Temel mal (gıda, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın dışında kalan mallar) fiyatlarının ocak ayında yüzde 1,66 oranında gerilerken, grup yıllık enflasyonunun yüzde 2'ye yükseldiği belirtilen değerlendirmede, bu yükselişte temelde ocak ayında giyim ve ayakkabı grubundaki sezon indirimlerinin mevsimsel ortalamaların altında gerçekleşmesinin etkili olduğu kaydedildi.

Bu dönemde dayanıklı mal (altın hariç) grubunun yıllık enflasyonunda önemli bir değişim gözlenmediği vurgulanan değerlendirmede, ithalat fiyatlarındaki artış ve Türk Lirasındaki değer kaybının grup fiyatlarına ocak ayı itibarıyla sınırlı oranda yansıdığının görüldüğü ifade edildi.



-ENERJİ FİYATLARI-



Merkez Bankası değerlendirmesinde, enerji fiyatlarının uluslararası petrol fiyatlarındaki artışların yurtiçi akaryakıt fiyatlarına yansımalarının devam etmesiyle ocak ayında da yükseliş eğilimini sürdürdüğü, aynı dönemde su tarifelerindeki artışların da etkisiyle grup fiyatlarının yüzde 1,04 oranında yükselirken, yıllık enflasyonun yüksek bazın etkisiyle 3,07 puan azalarak yüzde 6,89 oranında gerçekleştiği belirtildi.



-''GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI''-



Ocak ayında işlenmemiş gıda fiyatlarının taze meyve ve sebze fiyatlarındaki artışların etkisiyle yüzde 2,08 oranında yükseldiği, grup yıllık enflasyonunun da azalış eğilimini sürdürerek yüzde 8,05 olduğu hatırlatılan değerlendirmede, şöyle denildi:

''Bu dönemde, kırmızı et fiyatlarında son üç aydaki azalış eğilimi belirginleşerek sürmüş ve grup yıllık enflasyonu ocak ayında yüzde 12,29'a gerilemiştir. İşlenmiş gıda fiyatları ise ekmek ve tahıl ürünleri ile katı ve sıvı yağ fiyatlarında gözlenen yüksek oranlı artışlar neticesinde aylık bazda belirgin oranda (yüzde 1,21) artmış ve grubun yıllık enflasyonu yükseliş göstermiştir. Sonuç olarak, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu bir önceki aya kıyasla önemli bir değişim göstermemiş ve yüzde 7,05 olarak gerçekleşmiştir.''



-''CANLI HAYVAN FİYATLARI UZUN SÜRE SONRA İLK KEZ GERİLEDİ''-



Merkez Bankası değerlendirmesinde, söz konusu dönemde, canlı hayvan fiyatlarının uzun süre sonra ilk kez gerilediğine dikkat çekildi.

Ocak ayında üretici fiyatlarının yüzde 2,36 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 10,80'e çıktığı ifade edilen değerlendirmede, tarım fiyatlarının da meyve-sebze fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 2,92 oranında yükseldiği kaydedildi. Değerlendirmede, ocak ayında, sınai bitkilerden pamuk fiyatlarının gerilerken, buğday ve ayçiçeği fiyatlarında yüksek oranlı artışların sürdüğü belirtildi.



-İMALAT SANAYİ-



Ocak ayında imalat sanayi fiyatlarında yük oranındaki artışın uluslararası emtia fiyatları ve döviz kuru gelişmelerinin etkisiyle gerçekleştiği ifade edilen değerlendirmede, bu dönemde petrol ve ana metal fiyatlarındaki belirgin yükseliş (sırasıyla yüzde 5,89 ile yüzde 8,80) devam ederken, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarındaki artış eğiliminin de sürdüğü kaydedildi.

Sermaye mallarında ise alt kalemlerin geneline yayılan artışların gerçekleştiği belirtilen değerlendirmede, ocak ayında dayanıklı tüketim malları fiyatlarının, mobilya imalatı fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükseldiği, öte yandan dayanıksız mal grubu fiyat gelişmelerinin giyim dışındaki alt kalemlerde ılımlı seyrettiği ifade edildi.