Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 04.02.2011 - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) pazarına, İMKB'ye çok sayıda küçük şirketin kote olması halinde bunun yatırımcılar için enteresan bir risk getiri profili oluşturacağını belirterek, ''Yüksek kar potansiyeli var. Bazı yerlerde yüksek risk de var. Çünkü küçük firma daha kolay sıkıntıya girebilir. Dolayısıyla bu risk iyi yönetilebilirse GİP pazarında tok gözlü ve aç gözlü her yatırımcı için büyük kar imkanı vardır'' dedi.

Akgiray, SPK, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) arasında yapılan işbirliği protokolünün imza töreninde yaptığı konuşmaya, ''Bugün tarihi bir gün olacaktır inşallah...'' şeklinde başladı.

Türkiye'de halka arz seferberliği başladığını, bunun fevkalade etkili olduğunu ve bu işin artan bir şekilde yürüyeceğini ifade eden Akgiray, Türkiye ekonomisinin gerçeği olan KOBİ'lerin, büyümek, sağlıklı bir yapıya kavuşmak için gerekli kaynağı bulmaları halinde Türkiye ekonomisinde son yıllarda yakalanan büyümenin çok daha yüksek rakamlara çıkacağını söyledi.

Akgiray, ''İktisatçılar hesabını lütfen yapsınlar; 250-300 tane KOBİ, halka açılsa, ihtiyacı kadar sermaye bulabilse ve ortalama büyüklüğü 5-6 milyon lira olsun, bunun Türkiye'nin büyüme hızına ne kadar katkı yapacağını lütfen hesaplasınlar. Bizce çok önemli olacaktır'' diye konuştu.



-KOBİ'LERİ ONAR, YİRMİŞER HALKA AÇABİLECEK FORMÜL...-



Söz konusu kolaylıklardan sonra KOBİ'lerin Borsa'ya geleceğini umduklarını dile getiren Akgiray, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Yatırımcı KOBİ'ye, küçük bir şirkete niye yatırım yapsın? Küçüktür, henüz büyüme aşamasında, bir risk vardır. Ama risk varsa kar da vardır. Dolayısıyla GİP pazarına, İMKB'ye çok sayıda küçük şirket kote olursa bu yatırımcılar için çok daha enteresan bir risk getiri profili oluşturacaktır. Yüksek kar potansiyeli var. Bazı yerlerde yüksek risk de var. Çünkü küçük firma daha kolay sıkıntıya girebilir. Dolayısıyla bu risk iyi yönetilebilirse bu GİP pazarında tok gözlü ve aç gözlü her yatırımcı için büyük kar imkanı vardır.

O yüzden arkadaşlarımız, SPK olarak yeni bir finansal mimari çalışması yapıyor. KOBİ'lerin birer, ikişer değil, o mimari altında bir portföy, bir paket olarak Borsa'ya gelmesini arzu ediyoruz. Eğer hukuki boyutunu çözebilirsek risk yönetimi makul bir seviyede sınırlanmış bir formülle, KOBİ'leri onar, yirmişer halka açabilecek bir formülü inşallah yakın bir zamanda kamuoyu ile paylaşabileceğiz. Onu yapabilirsek İMKB'nin çok insan işe alması gerekecek.''



-''HEDEF, BÜYÜME POTANSİYELİ TAŞIYAN KOBİ'LERİ ÇEKEBİLMEK''-



İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da, Borsa'nın geçen yıl halka arzlarda önemli bir başarı çizgisi yakaladığını, halka arzlardaki bu artışın 2011'de de ivme kazanarak devam etmesini beklediklerini, hedeflerinin, büyüme potansiyeli taşıyan KOBİ'leri de Borsa'ya çekmek olduğunu söyledi.

Bugün gerçekleştirilen halka arzla KOBİ'lere yönelik çalışmalarının ilk meyvesini almaya başladıklarını ifade eden Erkan, önümüzdeki günlerde bu halka arza yenilerinin eklenmesini beklediklerini kaydetti.

Erkan, KOBİ'lerin hızla değişen küresel rekabet ortamında ayakta kalabilmesi için bankacılık sisteminden sağladıkları kredilerin dışında farklı kaynaklardan da finansman sağlayabilme imkanlarının olması gerektiğini, bu kapsamda GİP'in önemli bir fırsat sunduğunu, bu imkanı ilk kullanan firmanın Berkosan olduğunu, önümüzdeki dönemde diğer şirketlerin de bu piyasayı kullanmalarının beklendiğini söyledi.

İMKB Başkanı Erkan, amaçlarının, KOBİ'lerin halka arzla sağlayacakları finansman olanakları ile hem sermaye yapılarını ve kurumsal kimliklerini güçlendirmeleri hem de kazanacakları şeffaflık ve profesyonel bakış açısı ile uluslararası pazarlardaki rekabet güçlerini artırabilmeleri olduğunu belirtti.

KOBİ'lerin yapacakları halka arzlarda maliyetleri düşürebilmek için gerekli desteği sağlayabilmek amacıyla payları GİP'de işlem görecek olan şirketlerin halka arzlarında aldıkları ücretleri onda bir seviyesine indirdiklerini hatırlatan Erkan, imzalayacakları protokol ile halka arz maliyetlerinin KOBİ'ler için bir yük olmaktan çıkarılması çabalarına paralel olarak söz konusu maliyetlerin KOSGEB tarafından oluşturulan destek programına konu edilmesine olanak sağlanacağını bildirdi.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün tanıklığında, Akgiray, Erkan, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve TSPAKB Genel Sekreteri İlkay Arıkan tarafından SPK-KOSGEB-İMKB-TSPAKB arasında işbirliği protokolü imzalandı.

İmza törenine İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de katıldı.