Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır'daki ayaklanmaların yatışması ve dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi olan ABD'de stokların artmasıyla petrol neredeyse bir haftanın en düşük seviyesinden işlem gördü.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın işsizliğin Ocak ayında Aralık'taki yüzde 9.4'ten yüzde 9'a düştüğünü açıklamasının ardından New York ham petrol vadelileri yüzde 0.6 yükselmişti. Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'ın muhalefetle ilk kez görüşmesi ve ülkede tırmanan şiddetin hafiflemesiyle Mısır bankaları bir hafta sonra ilk kez açıldı. ABD Enerji Bakanlığı'nın 2 Şubat'taki açıklamasına göre, ülkede ham petrol stokları talebin düşmesiyle 18 yıla yakın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Singapur'daki Cubit Asset Management Pte'de şef yatırım yöneticisi olan Mark Keenan, "Tüm gözler Mısır'da ancak olaylar krizin başladığı andan çok daha ılımlı bir boyuta ulaşmış durumda. Çin'de tatilin sona ermesiyle biraz daha yeni bir yön göreceğiz" dedi.  

Mart kontratın varili, Nymex elektronik işlemlerde 10 sent yükselerek 89.13 dolar oldu. Kontrat, 4 Şubat'ta 1.51 dolar düşüşle 89.13 dolar olarak 27 Ocak'tan beri en düşük seviyeye indi. Fiyatlar, geçen hafta yüzde 0.4 düşerken geçtiğimiz yıl ise yüzde 24 yükseldi.

Mart vadeli Brent tipi ham petrolün varili Londra merkezli ICE Futures Europe'da 37 sent yükselişle 100.20 dolar oldu. Kontrat, yüzde 1.9 düşüşle 4 Şubat günü seansı 99.83 dolardan kapatmıştı.