Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Cuma günü çoğu bankanın olumlu bilanço beklentisi ile satın alındığına şahit olduk. Özellikle Garanti, İş Bankası ve Akbank’ın öncülüğünde gelen alışlar endeks sürükledi ve bu 3 bankanın endekse yaptığı katkı 983 puanı geçti. Bileşik endeksin Cuma günü öğleden sonra gelen alışlarla 1.581 puan ralli yaptığına şahit olduk. Bu durumda artışın yaklaşık %60’ı bu bankalardan gelmiş oluyor.

3. çeyrekte özellikle TÜFE’ye endeksli kağıtlardan zarar gören bankaların bu çeyrekte telafi etmeleri bekleniyor. Diğer yandan, son çeyrekte kredilerdeki %10’luk büyümenin de bilançolara katkı yapması bekleniyor.

Aşağıdaki grafikte bankaların bilanço açıklamalarının ardından yatırımcıların davranışları görülüyor. Garanti hissesi ile başlamak gerekirse son 4 bilanço açıklamasının ardından sadece birinde geri çekilme görülüyor. Grafikteki ‘E’ harfi bilanço açıklama tarihini gösterirken bu harfin yeşil renkte olması bilançonun beklentilerden daha iyi geldiğini gösteriyor. ‘E’ harfinin kırmızı olması ise bilançonun piyasa beklentisini karşılayamadığını temsil ediyor. Garanti hissesindeki son düşüşün ise yine bilanço figürlerinden kısa bir süre sonra gelmesi dikkat çekici. Alt panelde görülen İş Bankası’nın hisse performansı için de tamamen aynı şeyleri söylemek mümkün.

Diğer grafikte ise Akbank ve TEB’in hisse performanslarını görmek mümkün. Üst paneldeki TEBNK hissesine baktığımızda ise kar rakamları sonrasında karışık tepkiler olduğunu izliyoruz ve geçen sene kar açıkladığı Şubat dönemindeki fiyatın bugüne göre daha yukarıda olması da dikkat çekici. TEB hissesi üstünde Fortis ile birleşmesinden gelen farklı fiyatlamalar olduğu da göz ardı edilmemeli. Alt panelde ise bilanço rakamlarında piyasayı mutlu etmemesine rağmen ciddi karlar açıklayan Akbank var. Grafiğin anlattığına göre kar rakamları her zaman istenilenin altında kalan bankanın performansı ise hayli olumlu.

Sonuç olarak, Merkez Bankası’nın aldığı kararlar sonrasında performanslarının düşeceği beklentisi ile satılan bankalarda yeniden bir kıpırdanma var. Kısa vadeli bir gösterge olarak bankacılık endeksinin 200 günlük ortalamasının altında işlem gördüğü gerçeği ve banka karlarına ilişkin olumsuz 1. Çeyrek beklentileri de piyasanın radarında kalmaya devam edecek.

Bloomberg HT Araştırma Bölümü