Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, canlı yayında Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Kerem Alkin'in sorularını yanıtladı. Taner Yıldız, Mısır'daki gerilimin artışı ve petrol fiyatlarını değerlendirdi ve bölgedeki tedirginliğe bağlı fiyat artışının kalıcı olmayacağını savundu.

Venezüella Petrol Bakanı Rafael Ramirez'in, Süveyş Kanalı'nın kapatılması hâlinde petrol fiyatlarının varilinin 200 Doları bulabileceği konusundaki yorumuna katılmadığını belirten Taner Yıldız, Süveyş Kanalı'nın kapatılmasının petrol fiyatlarına etkisinin yüksek olmayacağını söyledi.

Süveyş Kanalı'nda derinlik problemi olduğunu ifade eden Taner Yıldız, Mısır'daki tedirginliğe bağlı petrol fiyatlarındaki düzeyin uzun süreli olmayacağını, petrol ihracatı yapan ülkeler örgütü OPEC'in üyelerine de fiyat artışının yararı olmayacağını ifade etti.

Yıldız, petrol arama faaliyetlerine hız vermek durumunda olduklarına dikkat çekerek, "2011 bitmeden Mısır-Türkiye doğalgaz boru hattını tamamlamayı planlıyoruz" dedi ve Türkiye'nin Mısır'dan gaz alımınını 4 yıldan önce gerçekleşemeyeceğini sözlerine ekledi.

"KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ BAZI GÖRÜŞLERİNE KATILMIYORUM"

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR'ın Türkiye'nin kredi notundaki değişimin o kadar hızlı gelmeyeceğine dair açıklamasını da değerlendiren Enerji Bakanı, derecelendirme kuruluşlarının bazı yorumlarına katılmadığını belirtti.

JCR, Türkiye'nin kredi notunun artırılmasına ilişkin, ülkenin önünde seçim olmasının önemsenmediğini, ancak mali ve siyasi istikrarın etki olacağını belirterek, "Türkiye'nin kredi notununun yatırım yapılabilir seviyesine çıkarılmasının kısa sürede gerçekleşmeyeceğini" söylemişti.

"NÜKLEER SANTRALDE GELİŞMİŞ ÜLKE DÜZEYİ YAKALANMALI"

"Yerli kaynaklara yönelik yatırımlarımızın artması gerekiyor" diyen Yıldız, yenilenebilir enerji konusuna değinerek şunları söyledi:

"Yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı Türkiye'nin büyüme hızına yetişmiyor. Yerli enerji kaynaklarının artırılması için nükleere ağırlık vermemiz gerekiyor. Türkiye, nükleer santralde gelişmiş ülkelerin düzeyini yakalamalı."

Kerem Alkin, Enerji Bakanı Taner Yıldız'a bugün Financial Times gazetesinde çıkan Toshiba'nın Türkiye ile nükleer santral inşası için karar aşamasında sona yaklaşıldığı açıklamasını aktararak, nükleer santrallere ilişkin görüşlerini aldı.

Nükleer santrallerin kazalarla ilişkilendirilmesinin yanlış olduğuna değinerek soruyu cevaplamaya başlayan Yıldız, "Çernobil'deki kaza 40 yıllık bir nükleer santralde çıktı" diyerek, eski nükleerin dünya için risk yarattığının altını çizdi. Taner Yıldız, nükleerde güvenliği ve üretimi eşdeğer önemde tuttuklarını söyleyerek, 3 proje birim heyeti kurulduğunu hatırlattı.

"2023'e kadar 12 nükleer santral kurma hedefini gerçekleştirmeliyiz" diyen Bakan Yıldız, Türkiye'nin büyüme hızını karşılayacak arz güvenliğinin sağlanmaya çalışıldığını aktardı.

"ELEKTRİK DAĞITIMINDA TAŞLAR BÜYÜK ÖLÇÜDE YERİNE OTURUYOR"

Bakan Yıldız, enerji sektörünün bütçeden aldığı payın azaltılmasının hedeflendiğine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:

"Enerjide yatırımların özel sektör eliyle yapılmasını istiyoruz. Avrupa'da üretilen elektrik Türkiye'ye gelebilecek, Türkiye de enerji ithalatı yapacak. Türkiye'de 1 milyon kilometrelik enerji dağıtım hattı bulunuyor. Aşırı kârlar bekliyorsanız, bu enerji sektöründe mümkün değil. Makul kâr arayan yatırımcılar ise Türkiye'ye ilgisi büyük. Özelleştirmelerin gelecek 2 yılda tamamlanmasını bekliyoruz."

Serbest tüketiciler için enerji maliyetinin yüzde 22'ye varan oranda düştüğünü belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, tüketicinin kullandığı elektriğin üreticisini de seçebileceğini söyledi.

"ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Yıldız, Ankara Ostim'deki patlamanın sebeplerinden biri olduğu düşünülen 10 numaralı yağın yakıt olarak kullanılmasına izin verilmeyeceğini belirterek, "Maliye, 10 numaralı yağda ÖTV miktarının düzenlenmesine yönelik bir çalışma yapacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, sözlerine elektrik ve doğalgaza bir zammın söz konusu olmadığını söyleyerek son verdi.