Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

GAZİANTEP (A.A) - 07.02.2011 - Zeynep Yücetaş - SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Amerikalı yöneticilerin özellikle işçinin en çok çalıştığı tekstil gibi emek yoğun sektörlerde ABD'de yatırım yapmaları için teklifte bulunduğunu belirterek, ''Amerikalar bizi yatırıma davet ettiler. Amerika'ya gideceğim, dolaşacağım, bakacağım'' dedi.

Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında Türkiye'de yapılacak genel seçimlerin ekonomide herhangi bir değişikliğe yol açmayacağını belirterek, ''Çünkü Sayın Başbakanımız ve bakanlar hep seçim ekonomisi uygulamayacağız, böyle bir bütçe yapmadık, rotamız neyse o rotada devam edeceğiz diyorlar. Ben inanıyorum ki, seçim ekonomisi uygulamayacaklar'' görüşlerini dile getirdi.

SANKO Holding'in 2011 yılında yatırımlarına, büyümesine ve istihdam artışına devam edeceğini ifade eden Konukoğlu, şunları söyledi:

''SANKO olarak bu yıl 80 milyon dolar civarında tekstile yatırım yapacağız, enerjiye yatırım yapacağız, ambalaja yatırıyoruz. Toplama baktığımız zaman bu yıl 300 milyon dolar civarında yatırım var. Bunun istihdama, Gaziantep'e büyük katkısı olacak.''



-''AMERİKALILAR BİZİ YATIRIMA DAVET ETTİ''-



Kriz sonrasında işsizliğe çözüm bulmak amacıyla Türkiye'de yatırımcı arayan ABD'li yöneticilerin kendisiyle görüştüğünü ve SANKO tesislerinde inceleme yaptığını belirten Konukoğlu, şunları kaydetti:

''Indiana Belediye Başkanı ile beraber sanayi odası ve ticaret odası başkanları geldi, fabrikaları gezdiler. Bunların ana gayeleri Amerika'ya yatırımcı çekmek. Amerika mümkün olduğu kadar sanayisine ve iç tüketimini kendisi üretecek. Konuşmalarında 'Uzakdoğu'dan aldıkları ithal malların ekonomiye zarar verdiğini, insanların işsiz kaldığını, bunun bir hata olduğunu gördüklerini, dünyadaki belli başlı iş alanlarını dolaşarak yatırım çekmek' istediklerini söylüyorlar. Özellikle de tekstil konusunda çok duruyorlar. Çünkü tekstil işçi ambarı, işçinin en çok çalışacağı sektör. Amerika dünyanın en büyük pamuk üreticisi. Amerikalar bizi yatırıma davet ettiler. Bize, 'gelin arsayı bedava verelim, 20 sene eyalet vergilerinin bazıları yok, aynı zamanda her türlü altyapısı hazır belediyenin bütün imkanlarını size sunalım' diyorlar, aynı zamanda işçinin eğitiminde eğitim yardımı, her konuda da kredi yardımında bulunuyorlar.''

Amerikalıların tekstilin yanı sıra ağırlıkla işsizliği giderebilecek, hafif sanayi sektörlerinde yatırım istediğini belirten Abdulkadir Konukoğlu, Amerika'da yatırım için incelemede bulunup bulunmayacakları sorusuna, ''Gideceğim. Bir gün gideceğim, dolaşacağım, bakacağım. Bizim prensimiz mümkün olduğu kadar 'dünyada Türkiye Türkiye'de Gaziantep', ama bir gidip görmek lazım'' yanıtını verdi.



-''MISIR VE TUNUS'TA YAŞANAN OLAYLAR TİCARETİMİZİ ÇOK ETKİLEMEZ''-



Mısır ve Tunus'ta yaşanan olayları değerlendirirken Konukoğlu, bunun o ülkelerin kendi iç meseleleri olduğunu, olayların çok süreceği kanaatinde olmadığını ifade etti.

Abdulkadir Konukoğlu, şunları söyledi:

''Tabii ki, ister istemez ticarette bazı duraklamalar olabilir. Ama ben çok uzun müddet beklemiyorum. Bu olaylar Antep'i ve Türkiye'yi çok etkilemez. Çünkü orada Türkiye'nin yatırımları çok büyük değil. O bölgelerdeki kargaşanın çabuk geçeceğine inanıyorum. İnşallah orada ölümsüz, kavgasız bir an önce demokrasiye geçiş olur.''

Türkiye'nin bölge ülkelerinin sorunlarının çözümünde izlediği politikaya ilişkin görüşlerini belirtirken Konukoğlu, ''Sayın Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımız hakikaten bu işi çok güzel götürüyorlar. Bugün bütün Arap dünyası ve bütün Doğu dünyası Türkiye'ye gıpta ile bakıyor. Bu 8 yıl önce böyle değildi. Ama şu anda dünyanın ilk 10'una girme çabası içindeyiz. İnşallah gireceğiz. Şu anda Türkiye bu bölgenin lideri durumunda'' dedi.