Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, artan ithal petrol fiyatlarının maliyetinin, ticaret açığını genişletmesini bekliyor. Bloomberg anketine katılan 58 ekonomistin ortalamasına göre, ABD'nin ticaret açığı Aralık ayında, bir önceki ayda 38.3 milyar dolardan, 40.2 milyar dolara yükseldi. ABD'de açıklanacak diğer verilerin ise bu ay Tüketici Güveninde ilerleme ve işsizlik yardımlarında azalmaya işaret etmesi bekleniyor.

Amerikan tüketicilerinin dördüncü çeyrekteki harcamalarının artmasının ardından, mağazaların  yıl sonunda stoklarını yenilemek zorunda kalmış olmasının da ithalat maliyetini artırmış olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan Caterpillar Inc. gibi imalatçılar, Çin ve Brezilya'daki taleplerin artmasıyla, denizaşırı ülkelere satışlarını artırdı.

Wells Fargo Securities Inc.'in ekonomistlerinden Jay Bryson, stokları yenilerken, ithalattaki büyümenin de beklenti dahilinde olduğunu söyleyerek, "ABD'nin ticaret ortaklarının çoğunluğunun ekonomisindeki somut büyüme sebebiyle, ihracattaki büyüme de güçlü seyrediyor" dedi.

ABD'deki fabrikaların, küresel talebi karşılamak için seri üretime geçmesi üzerine, iamaltçı şirketler değerlendi. Standard&Poor's Endüstri Makinaları Bileşik Endeksi 12 ayda yüzde 64 yükseldi.