Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro ABD doları karşısında, Almanya'da fabrika siparişlerinin Aralık ayında beklenenden daha fazla düşerken, bu hafta açıklanacak olan ABD ekonomik verilerine yönelik tahminlerin güçlü olmasına bağlı olarak, dördüncü gün üst üste düştü.

17 üyeli Avrupa ortak para birimi, Almanya fabrika siparişlerinin Aralık ayında Kasım ayına göre yüzde 3.4 düşüş gösterdiğinin açıklanmasının ardından, yen karşısında erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına alabilmek için faiz artırımına gitmek zorunda kalacağı yolundaki spekülasyonların etkisi ile, 16 önemli para biriminin 3'ü karşısında değer kazandı. Japon yeni, yükselen hisse senedi fiyatlarının, yen bazındaki menkul kıymetlerin yüksek getirili varlıklar karşılığı satılmasına neden olması ile birlikte değer kaybetti.

BNP Paribas'nın Londra ofisinde kıdemli Döviz stratejisti Ian Stannard, "Çevre ülkelerden gelen kötü verilere alıştık. Bu durum, Avrupa'yı yukarıda tutuyor ve büyümeyi yönlendiriyor" dedi ve "Merkez Avrupa'dan da kötü ekonomik verilerin gelmesi euro için endişe verici bir işaret" şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında New York saati ile 07:45'te yüzde 0.2 düşerek 1.3550 dolara indi. Avrupa ortak para birimi yen karşısına fazla değişiklik göstermeyerek 111.57 yen seviyesinde kaldı. Dolar ise yen karşısında yüzde 0.2 yükselerek 82.35 yene çıktı.

Stoxx Europe 600 endeksş yüzde 0.8 yukarıda seyrederken, S&P 500 endeks vadeli kontratı yüzde 0.3 yükseldi.

Piyasadaki beklenti, Almanya'da fabrika siparişlerinin Aralık ayında yüzde 1.5 düşmesi yönündeydi.