Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'den Kübra Yelkenci'nin sorularını yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, politika bileşimi, faiz indirimleri, zorunlu karşılık artırımları ve bu çerçevede likidite yönetimi dikkate alındığında, şu anda içinde bulunulan koşullarda, TCMB'nin uyguladığı para politikasının gevşetici değil, sıkılaştırıcı bir para politikası olduğunu söyledi.
 
"Yapmaya çalıştığımız cari açığı azaltma tedbirleri.."

Yılmaz, "Burada yapmak istediğimiz husus şu; fiyat istikrarını gözardı etmeden, onu birinci öncelik olarak akılda tutarak, daima ön planda tutarak, o fiyat istikrarının sağlanması için gerekli olan, çerçeve olan finansal istikrara gelen tehditleri ortadan kaldırmak. Bu da cari açık. Cari açık birincisi kredi genişlemesinden oluyor, ikincisi kurlardaki değerlenme nedeniyle oluyor. Kurlardaki değerlenmeyi azaltarak, ithalatı azaltmak, kredi genişlemesinden dolayı, bu genişlemeyi azaltmak. Bu çerçevede, yapmaya çalıştığımız cari açığı azaltma tedbirlerinin bileşimidir." diye konuştu.


"Piyasadan önemli miktarda likidite çekeceğiz"

Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: "Aldığımız tedbirlerin bir kısmı 21 Ocak'ta uygulamaya girdi ve bankacılık sisteminden önemli miktarda likidite çektik. Bir kısmı önümüzdeki günlerde uygulamaya girecek ve yine piyasadan önemli miktarda likidite çekeceğiz. Enflasyon raporunda belirttiğimiz gibi, o tarih itibariyle, toplam kredi stokunun yüzde 5'i kadar likiditeyi çekmiş olacağız. Şu anda elimizde bulunan veriler, kredi piyasasındaki etkilerin yavaş yavaş ortaya çıktığını gösteriyor. Ancak birkaç ay daha bilgi toplamamız lazım ki resmi net görebilelim"

"Yapmaya çalıştığımız kredi verilebilir fonları azaltmak"

Alınan tedbirlerin amacının kredi genişlemesini yavaşlatmak olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu iki şekilde yavaşlar, birincisi fiyat üzerinden, diğeri miktar üzerinden. Burada yapmaya çalıştığımız, toplam kredi verilebilir fonları azaltmak suretiyle kredi genişlemesini daraltmaya çalışmak. Bunun tabii fiyatlar üzerinde etkisi olacak. Faizin biraz yükselmesi bizim beklentimiz dışında değil. Dolayısıyla bu yükseliş alınan tedbirlerin bir sonucu. Bankaların daha fazla kredi verebilmek için bir kısmı ellerinde bulunan hazine kağıtlarını sattılar. Bunun sonucu olarak hazine kağıtlarının fiyatı düşüyor, faiz artıyor" dedi.
 
"Enflasyonu tehdit eden bir durum söz konusu değil"

Kurların değer kazanması ya da kaybetmesi arasında bir ilişki olduğunu dile getiren Merkez Bankası Başkanı, "Kur değerlenirse bu enflasyona olumlu etkide bulunuyor. Kurlar değer kaybederse, özellikle ithalat fiyatlarında yükseliş nedeniyle ve geçişkenliğe bağlı olarak enflasyon üzerinde olumsuz etkisi oluyor. Kurun bugün itibariyle geldiği seviyeye bağlı olarak enflasyon üzerinde etkisi olacak. Ancak bugün itibariyle enflasyonu tehdit eden bir durum söz konusu değil. Kurlar ile ithalat fiyatları üzerinden enflasyon dinamikleri üzerine bir geçişkenlik söz konusu. Ancak bugün itibariyle kurlardan fiyatlara geçişkenlik 3-5 yıl öncesi kadar değil" açıklamasını yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın piyasadan likidite çekme mesajının ardından faize satış geldi. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.47'den kapanırken, günün büyük bölümünü artı seyirle sürdüren İMKB yüzde 0,62'lik kayıpla kapanışı yaptı.