Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türk Telekom, 2010 yıl sonu finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, grubun konsolide satış gelirleri, 2010 yılında, 2009 yılına kıyasla yüzde 2,7 artarak 10,9 milyar liraya ulaştı.

Satış gelirindeki büyümenin ana unsurlarını, yüzde 15,6 artışla 2,140 milyon liradan 2,473 milyon liraya çıkan ADSL ve yüzde 5,7 artışla 2,504 milyon liradan 2,646 milyon liraya çıkan mobil oluşturdu. Net faaliyet giderleri ''arabağlantı ücretlerindeki azalış'' ve ''etkin maliyet yönetimi'' ile yüzde 3,1 düşerek 6 milyar lira olarak gerçekleşti.

Türk Telekom'un Faiz Amortisman Vergi Öncesi Karı (FAVÖK), 2009'a kıyasla yüzde 11 artarak 4 milyar 835 milyon lira olarak ve yüzde 45 konsolide marjla gerçekleşti. Sabit hat faaliyetlerindeki FAVÖK geçen yıla kıyasla yüzde 5 arttı ve FAVÖK marjı yüzde 53'e ulaştı.

Mobil faaliyetlerindeki FAVÖK geçen yıla kıyasla 5 kat artarak 55 milyon liradan 332 milyon liraya çıkarken, mobil FAVÖK marjı 2010 yılında yüzde 13 oldu. Toplam amortisman ve itfa tahakkuku, 2009 yılındaki 1,557 milyon lira rakamına kıyasla yüzde 2 düşerek 1,524 milyon liraya inerken, düşüşün ana sebebi sabit hat faaliyetlerindeki sabit varlıkların bir bölümünün tamamen itfa olması oldu.

Grubun 2010 yılı faaliyet karı, ''sabit ve mobil faaliyetlerindeki güçlü performans sayesinde'' yüzde 18 artışla, 3,311 milyon lira olarak gerçekleşirken, faaliyet karı marjı 2009 yılına kıyasla 400 baz puan artarak yüzde 31 oldu.

2009 yılındaki kur zararı ve yüksek hedging maliyeti nedeniyle geçen yıl oluşan 438 milyon liralık finansal gidere kıyasla 2010 yılında finansal gider 184 milyon lira oldu. Grup, karlılığının artması sonucu 2010 yılında önceki yıla kıyasla daha fazla vergi tahakkuk etti.

Grubun 2010 yılı karı, 2,451 milyon lira ve hisse başına 0,7002 kuruş olurken, 2009 yılı karı 1,860 milyon lira ve hisse başına 0,5314 kuruş olarak gerçekleşmişti.

31 Aralık 2010 tarihi itibariyle çalışan toplam personel sayısı 34 bin 138 olan Türk Telekom Grubu, 2010 yılında 1,733 milyon lira yatırım yaptı. Grubun 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle, geçen yılın aynı dönemine kıyasla net borcu yüzde 8 azaldı ve 2009 yıl sonu rakamı olan 3,220 milyon liradan 2,980 milyon liraya düştü. Grubun 4,199 milyon lira toplam borcu ve 1,219 milyon lira nakit ve nakit benzerleri kıymeti bulunuyor.

''TÜRK TELEKOM YATIRIMLARINA DEVAM ETTİ''

Türk Telekom Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hakam Kanafani, Türk Telekom'un yıl sonu sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, ''2010 yılında yöneticilerimizin ve çalışanlarımızın profesyonel gayretleriyle hem sağlam finansal sonuçlar elde ettiğimizi hem de güçlü bir operasyonel performans sergilediğimizi belirtmekten gurur duyuyorum'' ifadesini kullandı.

Türk Telekom Grubu'nun konsolide gelirlerinin yüzde 3 artarak yaklaşık 11 milyar liraya yükseldiğini ve FAVÖK marjının yüzde 45 olarak gerçekleştiğini belirten Kanafani, 2009 yılındaki 3,2 milyar liralık net borcun 2010'da yüzde 8 azalarak 3 milyar lira seviyesine geldiğini, sabit ses ve sabit data, mobil ses ve mobil data, bilgi teknolojileri ve içerik segmentlerinde gösterdikleri performans sayesinde hem sabit hem de mobil operasyonlarında gelir ve FAVÖK büyümesi elde ettiklerini belirtti.

Türk Telekom Grubu'nun net karının yüzde 32 artarak 2,5 milyar liraya yükseldiğini belirten Kanafani, şunları aktardı:

''Türk Telekom Grubu sadece kendi faaliyet alanında değil, sosyal sorumluluk projelerine ve ülke ekonomisine yaptığı yatırımlara da devam etti. Sabit ve mobil operasyonlarımız için geçen sene yaklaşık 1,7 milyar lira yatırım yaptık ve böylece Türk Telekom Grubu'nun 5 yılda toplam yatırım miktarı 9 milyar liraya ulaştı. Yatırımlarımız altyapı, teknoloji ve daha da önemlisi insan kaynakları alanlarına odaklandı. Bu yatırımlarla, birçok yeni üniversite mezunu aramıza katıldı ve çalışanlarımızın kariyer gelişimini sağlayan, dolayısıyla müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerin kalitesini artıran yenilikçi insan kaynakları uygulamalarımızı tüm hızıyla sürdürdük. Türk Telekom Grubu olarak ülkenin en iyilerine iş fırsatları ve kariyer olanakları sunan en önemli gruplardan biri olmanın sorumluluğuyla hareket ediyoruz.''

Kanafani, geçen yıl bölgedeki akıllı büyüme planlarına katkıda bulunan önemli bir satın alma gerçekleştirerek Invitel International'ı bünyelerine kattıklarını, bu satın almayla, mevcut fiber şebekelerini uluslararası alana genişlettiklerini anımsatarak, buna ek olarak, Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye'nin önde gelen operatörleri ile çok önemli bir karasal fiber optik link anlaşması imzaladıklarını, JADI (Cidde – Amman – Şam – İstanbul) olarak adlandırılan bu yeni ''Dijital İpek Yolu''nun, Orta Doğu ile Avrupa arasında Türkiye üzerinden güvenli bir veri bağlantısı sağlayacağını, bu iki gelişmenin de, Türkiye'nin Orta Asya ve Orta Avrupa'ya uzanan bir telekomünikasyon merkezi olmasına katkıda bulunacağına inandıklarını ifade etti.

Sabit ses tarafında ''Ev Avantaj'' tarifeleri ve ''Ev Gibisi Yok'' konsepti ile sundukları katma değerli hizmetlerin yanı sıra bayram ve yeni yıl kampanyalarıyla kayda değer bir başarı elde ettiklerini belirten Kanafani, özellikle ''7'den 7'ye Bedava'', ''Ev Avantaj Uluslararası 6,5 Kuruş'' ve ''Cebi Aramanın En Ucuz Yolu'' kampanyalarının müşterilerden büyük ilgi gördüğünü, şu anda, her üç müşteriden birinin ''Ev Avantaj'' paketlerini kullandığını bildirdi. Kanafani, ev telefonu kullanımının, 2010 yılında 2009'a kıyasla artış göstermesini önemli bir gelişme olarak gördüklerinin altını çizdi.

ADSL'DE HAT BAŞINA GELİR YÜZDE 8 ARTTI

Hakam Kanafani, sabit internet tarafında bina ve saha dolabına kadar fiber yatırımlarına devam ettiklerini ve 3 milyon haneye ulaştıklarını bildirdi.

2010 yılında ADSL'de hat başına yıllık ortalama gelirlerinin yüzde 8, ADSL hat sayısının ise 500 bin arttığını belirten Kanafani, altyapılarını ve hizmet kalitelerini iyileştirerek ADSL kullanıcılarına daha yüksek kota ve hızlar sunmaya başladıklarını, buna ek olarak, VDSL2 teknolojisi ile 50 Mbps ve 100 Mbps hız paketleri sunduklarını ve ADSL2 'da da hızlarını 16 Mbps'a çıkardıklarını söyledi.

Mobil operasyonlarında ise belirgin bir FAVÖK büyümesi elde eden Avea'nın hizmet seviyesinde de kayda değer bir iyileşme görüldüğünü ifade eden Kanafani, şöyle devam etti:

''Avea, faturalı müşteri sayısını geçen yıla oranla yüzde 10 artırarak, karma kullanıcı başına ortalama gelirlerini de yenilikçi tarife ve katma değerli hizmetler ve Türk Telekom Grubu'nun çapraz satış faaliyetleri sayesinde yüzde 8 artırdı. Avea, Türkiye'nin Ar-Ge sertifikalı tek operatörü oldu ve mobil kişisel sağlık tetkik kiti ve yakın alan iletişimi (NFC) gibi yenilikçi teknoloji ürünleri geliştirdi. Avea, lider ağ çözümü sağlayıcıları ile yaklaşık değeri 600 milyon lira olan bir ağ iyileştirme ve genişletme programı da başlattı.

2010 yılında yine Türkiye'nin en değerli markası seçildik. Ayrıca, En İyi Sabit Hat Operatörü, En İyi İçerik, En İyi İnovasyon, En İyi Yeni Ürün ödülleri gibi birçok prestijli ödülün de sahibi olduk. Bu ödüllerin katma değerli ürün ve hizmetlerimizin başarısını ispatladığını düşünüyoruz.

Türk Telekom Grubu yakaladığı büyümeyi 2011 yılında da artırarak sürdürecek güce sahiptir. İleri dağıtım kanallarımız, güçlü markamız, yakınsama ürünlerimiz, takım ruhumuz ve grup şirketleri arasındaki sinerjiden kuvvet alarak müşterilerimize sunduğumuz hizmetleri iyileştirmeye devam edeceğiz. Hissedarlarımız ve yönetim kurulumuz adına Türk Telekom Grubu ailesinin tüm üyelerine gösterdikleri başarılı performanstan dolayı teşekkür ederim. Destekleri ve başarımıza yaptıkları katkılar için müşterilerimize ve iş ortaklarımıza en içten teşekkürlerimizi sunarız.''