Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik toparlanmanın hız kazanmasının paladyum ve platine talebi arttıracağına dair spekülasyonla paladyum fiyatları 2001'den beri en yüksek seviyeye çıkarken, platin ise Temmuz 2008'den beri en yüksek seviyeden işlem gördü.

Spot paladyumun onsu, Singapur'da yüzde 0.2 kadar yükselerek 839.63 dolar oldu. Spot platin ise 1,864.50 dolar olmadan önce yüzde 0.4 artışla 1,866.50 dolardan işlem gördü.

Frankfurt'taki Commerzbank AG'de emtia araştırma yöneticisi olan Eugen Weinberg, "Platin, paladyum ve gümüşe olan yoğun talebin 'endüstriyel kullanımları' nedeniyle olduğunu belirterek, "Risk iştahının genelde yüksek olması ve iyimser hava nedeniyle yatırımcılar, ekonomik toparlanmadan yüksek kar eden emtiaları tercih ediyor" dedi.

Otomotiv ve mücevher sektörlerinde kullanılan her iki metale olan yüksek taleple paladyum fiyatları geçtiğimiz yıl ikiye katlarken, platin de yüzde 24 değerlendi.

ABD ekonomisi son çeyrekte yüzde 3.2 büyürken, ülkede geçtiğimiz yıl araç talebi de yüzde 11 arttı. Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan ABD'nin yerini alan Çin'de de yolcu aracı satışları, hükümetin teşvik önlemlerinin talebi artırmasıyla 2010'da yüzde 33 artarak 13.8 milyona ulaştı.