Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konfederasyon tarafından bugün yayınlanan rapora göre İngiltere'deki tüketici fiyatlarındaki artış, 2011'de ortalama yüzde 3.9 olacak. İngiltere'nin en büyük lobisi böylece Aralık ayında yapmış olduğu yıllık yüzde 3.3'lük enflasyon tahminini de yukarı çekmiş oldu. İngiltere Merkez Bankası, 2012'de de hedef enflasyonu yüzde 2 olarak belirliyor.

Artan gıda ve enerji fiyatları, Aralık ayında enflasyonu yüzde 3.7'ye hızlandırırken, bu hedef enflasyonun aşıldığı 13. aya işaret ediyor. İmalat ve hizmet anketlerine göre, fiyat baskılarının Ocak ayında da sürdüğü ortaya çıkıyor. Bu durum yasa koyucuların faiz oranlarına ilişkin sınavını da daha zor bir hâle getiriyor. İngiltere Merkez Bankası, bugün, 2 gün sürecek olan para politikası kurulu toplantısına başlıyor.

Yüksek enflasyon oranlarının devam etmesinin, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımını daha olası hâle getirdiğini belirten CBI Başekonomi danışmanı Ian McCafferty, ekonomi için daha başka kırılganlık sorunlarının da bulunduğunu, bu sebeple ani faiz artırımlarının sonucunun da iyi hesaplanması gerektiğini savundu.

Bugün İngiliz Mağazalar Birliği'nin yayınladığı rapora göre ise İngiltere'de gıda fiyatları Ocak ayında son 19 ayın en hızlı seviyesinde ilerledi. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King ise yüksek emtia fiyatları ve satış vergilerindeki artışın, enflasyonu önümüzdeki aylarda yüzde 4'ün üzerine çıkaracağını öngördü.