Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizindeki ülkelerin kazançlılıklarını devam ettirmek üzere hâlâ imkanlarının olduğunu belirten Credit Agricole Corporate & Investment Bank'ın faiz stratejisti Luca Jellinek, AB liderlerinin de kurtarma fonu için yakın zamanda bir kararda anlaşacaklarını ifade etti. Jellinek, Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın, Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya'nın tahvillerinin alınması için izin çıkacağını düşündüğünü söyledi.

Yunan tahvilleri geri alım programından en çok faydalanan ülke. 10 yıllık YUnan tahvillerinin getirisi ile Almanya'nınkiler arasındaki fark, 7 Ocak'ta 974 baz puandan, 200 baz puan daralma kaydetti. Faiz farkının 2012 Mart'ına kadar 400 baz puana gerileyeceği tahmin ediliyor.

Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun kapasite ve esnekliğine ilişkin değişikliklerin birçoğunun yapılmaya başlandığını söyleyen Jellinek, tahvil faizleri farkının yılın sonuna kadar büyük oranda daralacağını öngördü.

Öte yandan Jellinek'in yorumlarından bazıları, Royal London Asset Management Ltd.'in yatırım yöneticilerinden Robert Talbut'unkilerle ters düşüyor. Talbut, Yunanistan ve İrlanda'nın borçlarını yeniden yapılandırmasını daha olası görüyor.

Yapılandırmanın eninde sonunda yapılması gerekeceğini savunan Talbut, ana problemin ekonomik performanstaki asimetriden kaynaklandığını belirtti.