Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 09.02.2011 - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı firmaların 2010 yılının tamamında 300 ila 310 bin kişi arasında istihdam yaptığını belirterek, ''Ankete katılan firmaların yüzde 48'i 2011'de yeni istihdam planlıyor'' dedi.

Büyükekşi, Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısı ile İhracatçı Eğilim Araştırmasının 2010 yılı 4. çeyrek sonuçlarını açıkladı.

İhracatçının yatırım, istihdam ve karlılık ile ilgili değerlendirmelerini içeren ankete toplam 527 firmanın katıldığını anlatan Büyükekşi, 2010 yılının son üç ayını mercek altına alan araştırmanın sonuçlarına göre ihracatçı firmaların yüzde 56'sının yeni eleman istihdam ettiğini söyledi.

Büyükekşi, ''İhracatçılar bu zaman aralığında ortalama 2 beyaz yakalı, 8 mavi yakalı ve 1 de Ar-Ge personeli olmak üzere toplam 11 kişi istihdam etti. İhracatçı firmalar 2010 yılının tamamında 300 ila 310 bin kişi arasında istihdam yaptı'' dedi.

Şirket başına istihdam edilmesi planlanan ortalama yeni çalışan sayısının 2011 yılında 15 olduğunu dile getiren Büyükekşi, ankete katılan firmaların yüzde 48'inin bu yıl yeni istihdam planladığını belirtti.

Büyükekşi, Şubat ayının ilk 8 gününde Mısır'a olan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 oranında düştüğünü bildirerek, toplam ihracatın ise yine 8 günde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 arttığını söyledi.

Mısır'a ihracattaki düşüşten en çok etkilenen sektörlerin başında demir çelik sektörünün geldiğini belirten Büyükekşi, ''Mısır'da ne olursa olsun hangi iktidar gelirse gelsin, bu iktidar da kalsa, oradaki Türk müteşebbisleri her halükarda el üstünde tutulacaktır. Çünkü orada istihdam yaratıyor. Ürettiklerinin de yüzde 95'ini ihraç ediyorlar. Önemli olan bu olayların bir an önce bitmesi. Belirsizlik ortamı biraz rahatsızlık yaratıyor'' dedi.

Büyükekşi, Mısır'a önceki yılın aynı döneminde 45 milyon dolar olan ihracatının, bu ay 6 milyon dolara düştüğünü ifade ederek, bunun tam anlamıyla bir istatistik oluşturmayacağını, Türkiye'nin Mısır'a ihracatının zaten geçen yıl düştüğünü anlattı.

2011'in seçim yılı olması nedeniyle ihracatçı firmaların makroekonomik dengelerin bozulmasıyla ilgili herhangi bir endişelerinin bulunmadığını ifade eden Büyükekşi, firmaların seçimlerden kaygı duymadıklarını, ekonominin iyiye gideceğini düşündüklerini kaydetti.

Büyükekşi, dolar kurunda kendilerinin kırmızı çizgileri bulunduğunu, bunun altına düştüğü zaman ihracatçıların zarar ettiğini dile getirerek, dolarda kırmızı çizginin 1,50 lira seviyelerinin altı olduğunu söyledi.

Türkiye'de sıcak para sorunu olduğunu, Merkez Bankasının son kararıyla 10 milyar dolar sıcak paranın yurt dışına çıktığının tahmin edildiğini ifade eden Büyükekşi, sıcak paranın ihracatın önünde engel oluşturduğunu belirtti.